kolmapäev, 22. september 2010

Korduvkasutatavad VS Ühekordsed mähkmed

Minu seisukohad

Minu jaoks on pestavate mähkmete kasutamine rohkem nagu hobi. Kui ühekordsed mähkmeid näed ainult lapsele alla panemisel ja prügikasti viskamisel, siis riidest mähkmeid vahetad, pesed, paned kuivama ja sätid kappi. Pealegi on need igavesed (või kuni nad auguliseks kuluvad ja kummid/krõpsud oma eesmärki enam ei täida).
Oma olemuselt on ühekordsed täpselt ühesugused. Olgu, Pampersitel on tugevam spetsiifiline lõhn, Liberod on kallimad ja kvaliteetsemad, Moltexid on kõdunevad - aga idee on sama. Riidest mähkmeid on väga erinevaid ja igaüks saab valida täpselt endale sobivama. Valikus on erinevaid värve, trukkidega või krõpsudega, voldid marlisid või kasutad mähkmepükse, villaheidest või muud vettpidavad mähkmekatted jne. Põnev, eks :)
Jah, mulle meeldivad riidest mähkmed! Arvan, et tänapäeval on see võibolla kõige tähtsamaks põhjuseks, miks neid kasutatakse. Ka kõige suurem loodusesõber ei peseks lapse mähkmeid kui ta neid vihkab. Sel juhul valib ta Moltexid, Wionad või mõned muud ökomähkmed.
Siiski ei ole vähetähtsam raha, mida säästan riidest mähkmeid kasutades või uskumus, et riie on märksa nahasõbralikum kui mis-iganes-kemikaalidega-immutatud-materjalist-pabermähkmed

Teiste seisukohad

Põhilised seisukohad:
  • Looduse säästmine - pabermähkmed tekitavad palju prügi ja lagunevad sadu aastaid
  • Raha säästmine
  • Lapse naha tervis - pabermähkmed ei ole nii õhkuläbilaskvad kui seda on riidest mähkmed
  • Poisslastel viljakuse langemine - viljakusele ei tee head poiste suguelundite kuumutamine pabermähkmetes.
Ma ei hakka ühtki seisukohta arvustama vaid lisan lihtsalt mõned lingid, kust saab igaüks endale loodetavasti piisavalt mõtlemisainet ja piisavalt infot, et valida endale õiged mähkmed.

Milliseid mähkmeid lapsele valida? - artikkel Bioneeris
ÖKOBEEBI: Nipid lapsevanematele (I osa) - artikkel GreenGate's
Mähkme valik - nõuandeid ja infot e-poe Terve Valik kodulehelt (NB: vaadake kindlasti üle lingid Info ja Nõuanded)
Ühekordne või marlimähe? - pdf fail artiklist, mis peaks olema ka igas Libero-raamatus.
Riidest ökomähkmed säästavad loodust ja raha - artikkel Loodusajakirjas
Ühekordsed mähkmed või pestavad mähkmed? - võrdlustabel Loodusperes
Loodussõbralikke mähkmeid ei ole olemas - artikkel Postimehes

Lisan veel ühe Yahoo groupi aadressi, mis on veidi vaikseks jäänud aga kui uusi liikmeid ja küsimusi tuleb, küll siis läheb ka elu keema :) Piss_Pott (vajalik registreerimine)

Kommentaare ei ole: