esmaspäev, 7. veebruar 2011

Kui märg mähe segab und...

Ehk on nii mõnigi pestavate mähkmetega alustaja kuulnud jutte, kuidas laps on hakanud kohe nutma kui marli alla pandi või laps ärkab kohe üles kui mähe märjaks saab. Minu kolm last pole kumbagi teinud. Ega ka keeldunud olemast pabermähkmetega. Seda ma ei taha hästi uskuda, et ükski laps nutaks marli enda pärast - küllap olid ikka mingid teised põhjused. Aga märg mähe võib lapse üles ajada küll. Seega, vaatame siis, mida annab teha, et laps saaks oma une täis magatud.
Üks võimalustest, mida tasub proovida on kas taskumähe või AIO. Mähkme valikul peaks jälgima, millest on tehtud sisemine kiht. Pehme fliis (või bamboo) imab pissi sisse ja mähe ei ole lapse naha vastas märg. Näiteks Popolini AIO-del on imavaks kihiks paks flanell ja isegi käega katsudes on mõnikord raske aru saada, kas mähkmes on pissit või ei.
Aga kui on juba ostetud mähkmekatted ja marlid siis pole ju mõtet osta ainult magamise jaoks kalleid taskumähkmeid. Et mähe rohkem imaks oleks vaja marli peale, st vastu nahka, panna lisaimu. Selleks sobib näiteks kokkuvolditud flanellmähe (või forteest) , vormiõmmeldud sisemähe (ükskõik millisest imavast riidest või siis villast kootud), Hipsiku paksem rätik jne. Villaheidest mähe hoiab lapse pepu soojas ega lase seda hauduma ja aitab ka põletiku korral. Marli üksi vetib ka ühe pissiga täiesti läbi, rääkimata siis mitmest pissist. Kui kasutate mähkmepükse siis ka selle sisse peaks panema midagi imavamat kui marli ja peale mähkmekatte.
Et lapse pepu poleks märg, võiks marli peale panna mähkmepaberi. See hoiab pepu kuivemana. Samal ajal ei määrdu mähkmed nii hirmsasti ja suurema kaka saab koos mähkmepaberiga tualetipotist alla lasta või prügikasti visata (olenevalt mähkmepaberist)
Toas saab lapse panna ka mähkmeta magama. Pepu hingab ja pole karta, et ta külma saaks. Väiksemad lapsed pissivad läbi une aga suuremaks saades mitte. Pissi võib tulla hoopis vahetult peale ärkamist.
Kes alles alustab marlide kasutamist siis pole küll vaja karta, et laps kindlasti märja mähkme pärast ärkab. Minu poiss magas esimesel kuul enamuse ajast ja tegi ikka väga pikad uned. Kui nii mõnedki soovitavad sellisel juhul lapsele marli alla panna siis meie puhul see ei töötanud. Kunagi ei või ette teada - lapsed on nii erinevad.
Loodetavasti on sellest abi, neile kelle lapsed tõesti märja mähkme pärast magada ei saa! Jõudu Teile ja proovige erinevaid mähkmeid - kindlasti leiate endale ja lapsele sobiva.

Kommentaare ei ole: