esmaspäev, 21. märts 2011

Vastsündinu riidest mähkmetes

Tutvustasin sõbrannale, kes kohe-kohe sünnitama läheb, riidest mähkmeid. Nagu ikka tekkisid tal tavalised küsimused. Palju mähkmeid vaja läheb? Millised riidest mähkmed tänapäeval on? Loodetavasti vastasin neile küsimustele Korduma Kippuvate Küsimuste all. Aga küsimus on ikkagi selles, et milliseid mähkmeid osta oma sündivale/just sündinud beebile?
Isegi oma kolmanda lapsega leidsin end olukorrast, kus mu ees oli imepisike inimene ja käes mähkmed, mis tema jaoks liiga suured. Paljud ongi jätnud riidest mähkmed kappi seisma, sest beebi pepu on nendega liiga paks või kõik mähkmed lekkivad, sest on lapsele liiga suured. Eesti turul pole kahjuks palju mähkmeid, mis vastsündinule sobivad kuid mõned saab siiski ära märkida.
Mul on hea meel, et siin kohal saan Imse Vimse tooteid kiita. Olenemata sellest, et need on kallid, on nad kvaliteetsed ja looduslikud. Siiani pole mul tulnud üheski Imse Vimse tootes pettuda :)
Imse Vimsel on ekstra vastsündinute suuruses kahesuguseid kontuurmähkmeid - flanellist ja froteest suurusele 2-6 kg ja tõesti sobivad ka vastsündinule. Mina olen proovinud ainult flanellist kontuurmähet ja jäin sellega rahule. Kontuurmähkmed vajavad peale mähkmekatet. Imse Vimse kõige väiksemad mähkmekatted on suuruses 3-6 kg (sobivad veidi kauem). Valikus on veluur villast Fox Fibre kate, PUL-kangast pehme kate, ökovillast kate ja ökopuuvillast kate. Pehmet ja ökopuuvillast katet olen ma proovinud ja kiidan taevani, Fox Fibret pole proovinud kuid olen selle kohta ainult kiidusõnu kuulnud. Imse Vimse pakutud alustamispakett on täitsa mõistlik kuigi mina ostaksin mähkmepaberi asemel hoopis marlisid. 
Vastsündinule ei sobi Kreenholmi prefoldid - isegi suuremale lapsele jäävad otsad üle nii eest kui tagant ja sellisel juhul võib esineda lekkeid. Tavalised marlimähkmed on paremad, sest neid saab vastavalt vajadusele kokku voltida. Mähkmekatted (näiteks PUL-kangas) on katsudes enamjaolt jahedad, seda ei taha vastu lapse nahka panna. Seepärast soovitan voltida marli kolmnurkseks. SIIT leiad marli voltimise õpetused. Minu lemmik voltimisviis on sealt lehelt kolmas. Kuna pisema marli korral ei jää keskel imavaks osaks eriti palju riiet (mul on marlid suuruses 50x70cm) siis olen pannud sinna peale veel ristkülikuks volditud marli või pisikese flanellmähkme.
Mio Soft mähkmekate, Kreenholmi mähe
ja Imse Vimse flanellist kontuurmähe
Eesti lastepoodides üks levinumaid mähkmebrände on Bambino Mio. Ka nemad pakuvad mähkmekatet vastsündinule. Mio Soft kate (kuni 5 kg lapsele) on palju väiksem Imse Vimse 3-6 kg katetest. Soonik on kattel mõnusalt pehme, krõpsudega reguleerides jääb soonik korralikult ümber lapse jala. Meile sobisid hästi ja lekkeid ei esinenud. Mulle ei meeldi aga Bambino Mio mähkmekatete liiga jäigad krõpsud. Vahel juhtub, et on lapsel naha punaseks hõõrunud.
Samal tootjal on ka kahes suuruses puuvillased mähkmed pakkuda (prefoldid). Suurus 1 sobib kuni 7 kg lapsele. Kahjuks ei suutnud ma kuskilt leida mähkmete mõõte. Igatahes suurus 2 mähkmed on Kreenholmi prefoldidest palju suuremad ja paksemad. Kuna materjaliks on pehme puuvill siis imavad need palju rohkem kui marlid. Jällegi kord on proovipakis mähkmepaber. Mähkmepaber ise on küll praktiline aga juhul kui sulle ei sobi riidest mähkmed siis jääb lihtsalt seisma (mis ei tähenda, et seda ei tohiks ühekordsetes kasutada). Mõned tähelepanekud veel lisaks:
  • Sisemähkmed võivad tunduda küll kanged kuid sobivad suuruselt ka vastsündinule.
  • Poest ostetud villaheidepüksid (siin kohal mõtlen eelkõige Disana omasid) on paksud ja teevad lapse pepu väga suureks. Enda või vanaema kootud on paremad :)
  • Et saada sobivas suuruses marlisid, võid need ise õmmelda. Prefoldide soovitatav suurus umbes 35x35 cm, marlidel 60x60.
  • Paelmähkmed vajavad voltimist, sest pisikesele on need muidu väga suured.
  • Paljud soovitavad pisikesele mähkmesüsteemi mähkmepüksid + mähkmekate. Sedasi kaitseb 2 soonikut riideid määrdumisest. Minu kogemus näitab seda, et korralikult mähitud marli ja prefold on ka päris lekkekindlad (seda eriti kaka puhul).
  • Hipsiku rätikud on mõnusalt väiksed. Samuti on Hipsiku tervisemähkmed XS suuruses saadaval.
Lõpetuseks räägiks veel mähkmekulust. Vastsündinu pissib ja kakab tihti, kuigi korraga vähe. Et päeva läbi saada peaks varuma 10-15 mähet (kas siis marlit või mähkmepükse, kombineeri!) ja 3-4 mähkmekatet. Lisaks veel öised mähkmed. Kui pesed iga õhtu pesu siis vajad 5-10 mähet juurde, kui harvemini siis veidi rohkem.
Üks kindel reegel, mis pestavate mähkmete kasutamisel on, on see, et mida rohkem on sul mähkmeid, seda kergem on mitte libastuda ja kasutada võimalikult palju korduvkasutatavaid. Sest kui ühel hetkel saavad näiteks mähkmekatted otsa siis on käsi kiire võtma pabermähet :D Minul on selleks puhuks mõned retro mähkmekatted.

Mõned näited, mida saab välismaalt tellida (Hoiatus! Järgnevad lingid sialdavad materjali, mis võivad mõjuda laastavalt su rahakotile!)

7 kommentaari:

Mari ütles ...

Tere Katariina :)

Suurepärane blogi Sul!!! Sain nii palju targemaks, aga läksin ka nii palju rohkem segadusse...Otsustasin eilses, et hakkan kombineerima seda mähkme asja, et päeval ja kodus kasutaks riidest mähkmeid...aga vat läksin puhta segadusse nüüd...ei oska kohe üldse enam valida, mis firmat proovida...mõtlesin eBayst otsimist alustada, aga mis firmaga???? Mul poiss juba pea 9 kuune, aga selline väikest kasvu...et eks pean vaatama mingeid väiksemaid variante, sest nt ujumispüksid on küll suured, mis mõeldud 6-18 kuu vanustele.... Ühesõnaga segadus veel suurem ja loen su blogi veel kord otsast-lõpuni läbi :D

Katariina ütles ...

Tere!
Alati tore kui riidest mähkutajaid juurde tuleb :)
Kui laps pisike siis tasub vaadata eelkõige kg järgi suurusi. Paljudel mähkmetel on kuud ja kg kõrvuti märgitud. Mu oma poiss on ka pisikene :) Alles hakkab 74 suurust kandma kuigi kohe-kohe 10 kuune.
E-bay'ga on see probleem, et tihti müüjad Eestisse ei saada :( Aga loomulikult võib sealt hädi leide leida. Soovitan üle vaadata ka Soome poed (Kust osta? alt leiad). Seal on väga hea valik.
Kindlat firmat soovitada ei oska. Oleneb millist tüüpi mähkmeid osta soovid. Algustuseks soovitan ikka odavamaid variante, et raha tuulde ei läheks kui riidest mähkmed üldse ei sobi. Samas jälle, kui ostad kvaliteetsed siis kindlam, et nendega rahule jääd :)
Tervitades,
Katariina

PS: Võid alati ka mulle mailile kirjutada kui soovid täpsemalt midagi küsida :) (mail profiilis kontaktide all)

Anonüümne ütles ...

Tere Katariina,
Olen tänu Sinu blogile saanud aimu korduvkasutatavatest mähkmetest, väga hea ülevaade ja olen tõesti tänulik Sulle, et sellise ettevõtmise oled teinud ja kõik siia kirja pannud :).
Ma ei plaani küll hakata 100%-lt riidest mähkusid kasutama, kuid plaanin alustuseks neid paar korda päevas kindlasti kasutada. Kuna see mähkme maailm on väga keeruline ning esmaraseda jaoks veidi liiiga keeruline, siis leidsin enda jaoks kõige mugavama variandi- Aio- d :) Nüüd aga siit lugesin, et Eestis ei olegi vastsündinule Aio-sid, kas Hipsiku xs oranzid on ka vastsündinule liiga suured?

Parimate soovidega,
Anni

Katariina ütles ...

Aitäh heade sõnade eest :)

XS suuruses Hipsikud on küll nii pisikesed, et sobivad enamikule vastsündinutele. Nad äsja uuendasid oma mähkmeid, nii et need peaksid nüüd olema veelgi paremad. Igatahes soovitan proovida. Hind ju ka soodne.

Roheline Vihmvari müüb one size Bambinexi ja GroVia AIO'sid. Kardan, et vastsündinule jäävad need aga suureks. Näiteks GroVial on olemas ka vastsündinu AIO'd (lihtsalt Eestisse ei tooda).

Loodetavasti oli mu vastus abiks :) Kui veel küsimusi on siis vastan meeleldi.

Ilusat rasedust ja kerget lõppu!

Anonüümne ütles ...

väga tõhus lehekülg! aitäh! mul tekkis küsimus, et kas villaheide püksid vastu õrna beebi nahka ei ole liiga karmid...? sest üle marli vm sisemähkme serva jääb ju ikkagi ka heie lapse nahaga kokkupuutesse...? tänu, kui leiad aega kommenteerida:)

Katariina ütles ...

Villaheie on üllatavalt pehme ja kui just laps pole villale allegiline (mida küll harva esineb) siis mingit hõõrdumist või ebamugavust laps ei tunne. Vähemalt pole kuulnud küll, et sellist probleemi kellelgi oleks esinenud.
Näiteks masinal kootud pöevilla- (Disana) või peenvillapüksid(Ruskovilla) on nii pehmed, et pole isegi aru saada, et tegu on villasega.

Anu ütles ...

Üks vahva postitus iseõmmeldud vastsündinu mähkmete teemal: http://www.made-by-rae.com/2014/03/sewing-for-baby-cloth-diapers-2/?utm_source=feedly&utm_reader=feedly&utm_medium=rss&utm_campaign=sewing-for-baby-cloth-diapers-2