pühapäev, 22. mai 2011

Pampersi poliitika

Otsisin infot Hiina kohta, kuna kuulsin, et seal ei pidavat üldse mähkmeid kasutatama. Veel  90ndatel kasutasidki hiinlannad riidest mähkmeid aga põhiliselt olid lapsed lõhikuga pükstes ehk siis praktiseeriti varajast potitamist. Kahjuks (ja mul tõesti on väga-väga kahju) sattusin ühe teise artikli otsa, mis rääkis nende tavade hävitamisest.
Hiina, oma suure rahvaarvuga, on iga mähkmetootja unistus. Nii mõtles ka Procter & Gamble (Pampersi tootja - edaspidi P&G) ja trügis Hiina turule. Nad arvasid, et kuna hiinlased on vaesed siis ostetaks ainult odavaid mähkmeid. Tehti partii tava-pampersitest viletsamaid  mähkmeid (et toote oma hind oleks võimalikult madal) ja paisati müüki, kuid müük ei edenenud. Avastatati, et mähkme pehmus on ka areneval turul tähtis. Nagu nad ise kirjeldavad mähkmeid, mis alguses müüki lasti "Me koonerdasime pehmusega. Need tundusid kui plastik". Et hoida tootmiskulud madalad, hakati mähkmeid tootma Hiinas. Mähe muudeti pehmemaks ja lisati imavust, et hoida mähe kuivana terve öö. Et ikka võimalikult palju emasid mõistaks, millega tegu pandi uutele mähkmetele nimeks "Cloth like & Dry" ehk siis "Riide sarnane & kuiv" (vihje riidele, sest varem kasutati riidest mähkmeid). Siiski jäi ühe mähkme hind poole võrra alla Ameerikas müüdavatele.
Mähkmete müük tõusis kuid P&G läks veelgi kaugemale - nad pidid veenma eskimot, et tal on vaja jääd osta. Hiinlannad ei näinud vajadust osta mähkmeid, sest nad olid harjunud lapsi potitama. Pampersi tootjad viisid läbi uuringu, millele järgnes kampaania "teaduslike" loosungitega, et Pampersites lapsed jäävad 30% kiiremini magama ja magavad 30 minutit kauem igal öösel. Kes ei ostaks oma lapsele siis pabermähkmeid, kui teaduslikult on ära tõestatud nende head omadused...
Lõpetuseks räägitakse artiklis, kuidas P&G tahab end sisse süüa Inda turule, sest seal on sündivus peaaegu 2 korda suurem kui Hiinas (oi seda kasumit!). Kuna Indias arvatakse, et mähkmeid kasutavad vaid laisad emad, teatati mähkmefirma töötajatele videos "Me tõesti peame muutma emade mõtteviisi ja harima neid, et mähkmete kasutamine ei näita sinu laiskust - asi on lapse arengus."
Artikkel on kirjutatud 2010 aasta jaanuaris, kusjuures 2010 aasta mais leidis Greenpeace Saksamaal müügil olevatest Pampersitest TBT'd (tributüültina). TBT on väga mürgine saasteaine, mis tekitab hormoonprobleeme inimestele ja loomadele. Tsiteerin "Euro pangatähtede keskkonnamõju" artiklit "EKP otsustas 2002. aastal kõrvaldada tributüültina kõigist euro pangatähtede tootmiseks kasutatavatest toormaterjalidest, et vältida üldsuse muret pangatähtedes leiduvate toksiliste elementide pärast".
Kõigele lisaks on Pampersid kõige enam tõsiseid lööbeid tekitanud mähkmed. 2010 aasta aprillis laekusid kaebused Ameerika emadelt aga ka Eesti emad on kurtnud Pampersi mähkmete üle 2009 aastal. Nagu artiklis mainitakse Hiina turule teistsugute mähkmete tootmisest, erinevad Eestis müüdavad Pampersid välismaal müüdavatest. Seepärast ei saa väita, et need mähkmed, mis meie poelettidel müügil, on saasteainete vabad. Üldsegi ei ole kemikaalide hulk mähkmetes reguleeritud ning mähkmete tootjad ei ole kohustatud andma täit ülevaadet, mis mähkmes sisaldub ja kuidas seda täpselt toodetakse (puudub MSDS - Material Safety Data Sheet). Kas ei pane mõtlema, mida nad varjavad?
Vabandan kui postitus sai liiga ründav. See artikkel mõjus mulle tõepoolest väga halvasti...

Veel üks artikkel 2004ndast aastast "Lõhikuga püksid, tehke ruumi pabermähkmetele" (mu enda vabatõlge) http://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-07/16/content_349150.htm
Lõpetuseks looke ühelt emalt, kes käis oma mähkmevabade lastega Hiinas külas (aasta arvu kahjuks ei leidnud):
http://www.diaperfreebaby.org/index.php?module=article&view=12&lay_quiet=1

3 kommentaari:

Kadi ütles ...

Mind vihastas koige rohkem see lause: "If baby doesn't have good sleep, baby doesn't have good mental development."

Kadi ütles ...

Hehee, teises artiklis oli jalle see vaga hea koht! > The aunt who met us in Beijing was very concerned about my son's extended disposable use. Clearly, I was torturing the baby by wrapping him up for so long. I might as well have been smoking in his face. That's the sort of harm I was causing him. She didn't care that babies in the West are in disposables for two years straight, day and night, night and day. She just wanted him out of the evil contraptions.

Kadi ütles ...

olen täiesti nõus sellega, et eestis müüdavad pampersid on mujal müüdavatest erinevad. eelmisel suvel pikemalt eestis olles otsustasime puhkuse ajal ühekordsete mähkmete kasuks ning neid eestist osta, kuid saime väga suure pettumuse osaliseks. esiteks on mähkmete hinnad rootsiga võrreldes kõrgemad (vaatamata sellele, et eesti palgad on madalamad kui rootsi omad!) ja pampersid, mis me ostsime, olid LÕHNASTATUD (=haisesid parfüümi järele). pakendid olid ühesugused, need "kõige kuivemad mähkmed" ja eestist ostetud lasksid juba paari tunni möödudes läbi (poiss magab terve öö ning öösiti me mähkmeid ei vaheta). ja lõpetuseks reklaamitrikk, mida rootsis kasutatakse: "küsitluse alusel soovitavad 80% rootsi emadest pampersit oma tuttavatele" ja all on väikselt kirjas, et küsitud on 300 ema arvamust. kui objektiivne see on, arvestades rahvaarvu jms?