esmaspäev, 20. september 2010

Mida on vaja alustamiseks?

Kui sa ootad last või otsustad lapse mingil eluhetkel hakata kasutama pestavaid mähkmeid siis alustuseks pole palju vaja valmis osta. Et asjast ülevaadet saada piisab 4-5 marlimähkmest ja ühtedest (kahtedest) pealispükstest. Kuid eelkõige vajad sa veidi kannatust ja pealehakkamist - kohe esimese ebaõnnestumise korral ei tohi marlisid nurka visata. Kui ühekordsed pissit läbi lasevad siis ei loobu sa ju nende kasutamisest. Riidest mähkmete kasutamine vajab harjumist ja veidike vilumust.

Bambino Mio pealispüksid, Kreenholmi mähkmepüksid
ja Imse Vimse flanellist kontuurmähe

Alustuseks sobib mähkimissüsteem kokku volditud marli + pealispüksid. Mina voldin ühe marli kolmnurkseks ja panen teise ristkülikuna keskele peale. Kui sinu jaoks tundub voltimine liiga tülikas või vettib marli liiga läbi, siis on olemas veel mähkmepüksid.
Marlisid soovitan ma nende odavuse ja kättesaadavuse pärast. Et aimu saada, mida tähendab pestavate mähkmete kasutamine oleks vaja vähemalt 4-5 mähet. Mähkmepüksid on marlidega võrreldes mitu korda kallimad. Selle raha võiks kulutada hoopis korralike pealispükste ostmiseks.
Pealispüksid ehk mähkmekate on vettpidavad ja soovitatavalt hingavad püksid, mis pannakse marli või sisemähkme peale, et lapse riided märjaks ei saaks. Nn vanakooli pealispüksid on kilest või kile/kummi sarnasest materjalist. Vaja oleks aga õhku läbilaskvaid pükse. Üheks levinumaks materjaliks on PUL-riie, mis on vett- ja tuultpidav materjal. Selles ei lähe lapse pepu hauduma.
Paned marli mähkimislauale (alusele, voodile või kus sa parajasti last mähid), voldid kokku, asetad lapse selle peale, keerad marli ääres üled ja nüüd veel pealispüksid peale ja ongi kõik! Alguses võib see tunduda väga keeruline aga veidi harjutamist ja asi ongi käpas.
Ahjah, riietest peaks ka rääkima. Kas iga kord kui mähkmeid vahetad peab ka lapse riideid vahetama, sest need saavad märjaks? Nii nagu ühekordsed lasevad mõnikord pissit läbi, lasevad ka mitmekordseks kasutamiseks mõeldud mähkmed pissit läbi. Aga loomulikult mitte iga kord. Jah, mõni päev peab lapsel 3-4 korda riideid vahetama, teisel päeval mitte kordagi. Oleneb kui tihti ja millises koguses laps pissib ja/või kakab, kui hästi mähe alla sai ja kui vettpidav on mähkmekate.



2 kommentaari:

Kristiina ütles ...

Tere
Mina olen ikka täitsa algaja, mul on kahe nädalane poisslaps, kes siiani on kandnud ühekordseid ökomähkmeid aga tekkis lööve. Mul oli tegelikult juba enne varutud ühed riidest Disana mähkmepüksid ja TerveValiku poest marlimähkmeid. Testisin siis ükspäev neid koos, st voltisin marlist nö mähkme (youtube linki järgi, kus algul tehti nagu ümbrik ja siis volditi veel keskele kokku ja lapsele alla, mul pole ainult seda kinnitust), panin veel mähkmepaberi ka sisse kaka jaoks ja peale siis need Disana püksid. Laps jäi ruttu magama ja ma muidugi lasingi tal rahus magada paar tundi ja siis kui läksin vaatama, kuidas olukord on, olid tal loomulikult kõik juba läbi lasknud. Minu küsimus siis, kas need mähkmepüksid on üldse head, st kas sinna peaks veel mingid pealiskatte panema, mis vedelikku kinni peab? Või peaks sees mingit muud materjali kasutama? Ma tunnen end ikka täitsa rumalana veel selles osas, st niipalju on variante ja ma ei raatsi väga kõike hakata läbi proovima, tahaks ühte ja kindlat aga ei oska valida...oluline on, et lapsele oleks see hea ja nahasõbralik.

Katariina ütles ...

Tere!
Kui tegu on mähkmepükstega, ehk siis sellise mähkmega, mis on tehtud mitmekordsest imavast riidest, siis ei ole need vettpidavad. Mähkmekate on enamasti ühekordsest kangast ja teistsugusest materjalist, nii et on kohe aru saada, et need ei ole imavad. Kas see seletus on üldse arusaadav? :D Marli või need samad mähkmepüksid sobivad muidu imavuseks väga hästi aga peale siis vajavad mõlemad mähkmekatet. See voltimisviis on väga hea - eriti pisikese puhul, kellele muidu võivad marlid liiga suureks jääda.
Kuna Sul märlid juba olemas siis soovitan osta üks/kaks mähkmekatet ja eks aja jooskul siis näed, mida ja kui palju veel vaja :)
Jõudu!

PS: Kui midagi segaseks jäi siis võid alati mulle ka mailile kirjutada.