teisipäev, 21. juuni 2011

Libero Action mähkmed

Õnnetute kokkusattumiste tõttu sain paki Libero Action mähkmete omanikuks. Olin Perekoolist lugenud kiidulaulu neile, sest need on nii õhukesed ja lapsel on nii mugav neis. Mina küll pettusin neis mähkmetes - need on teralised ja kuidagi kõvad. Minu arust on paksemad, milles on "vatti" rohkem, palju pehmemad ja tunduvad nahasõbralikumad. Mida õhem on mähe, seda rohkem on seal SAPi - et ikka imaks palju! No kuulge, kui kasutada pabermähet õigesti siis ükski laps ei vaja nii suurt imavust 3-4 tunniks, isegi mitte terveks ööks. Tehku siis juba Pampersi järgi reklaami ka. Nimelt Pampers müüs vahepeal mähet reklaamlausega - 12 tundi kestev mähe, et mäng kunagi ei lõppeks. Loomulikult lõpetati selline reklaamikampaania varsti ära...
Nagu mähkmete nimigi ütleb, on tegu mähkmetega, mis sobivad igasuguseks tegevuseks. Ja nagu mähkmetele trükkitud piltidel näha siis vist eriti sobilikud rulluisutamiseks... Tekib küsimus, et kellele on sellised pildid suunatud? Trendikatele emadele? Esktreemsporti harrastavatele isadele? Laste asjadel tahaks näha ikka mõmmisid, linnukesi või vähemalt mõnda lillekest. Mitte halle kujutisi hüppepoosides.
Kas olete proovinud kunagi leida mähkme pakendilt mähkmete koostist? Tundub, et see on täiesti mõtetu üritus. Ei Libero Actioni pakendil ega Huggiese Gigapackil pole sellist kirjet. Gigapackil pole peale tootja andmete ühtki eesti keelset teksti. Kus on tarbijakaitse...?
Ma uurisin Tarbijakaitsest ja Tervisekaitsest Eestis müüdavate mähkmete kohta. Tahtsin teada, millistele nõutele peavad vastama tooted, mille koostis pole teada. Sain vastuseks, et tootja vastutab mähkmete ohutuse eest ja Eestis müüdavad mähkmed on kontrolli läbinud. Ikkagi jäi selgusetuks, millistele nõuetele peavad mähkmed (st isiklikud hügieenitooted) vastama, kuid nagu aru sain siis ametkondadele jagatakse koostise kohta infot. Miks ei panda vastavat kirjet pakendile?!?! Tarbijakaitseamet ütles selle peale, et kuna mähkmetele ei ole kehtestatud erinõudeid siis puudub alus nõuda, et toote pakendil oleks märgitud koostis või koostisosa kogused.
Kui lugeda kirja Libero Action mähkmete pakendilt (ainsat seal olevat eesti keelset teksti) siis ei tohiks neid lastele üldse alla panna, sest siis on mähe lapsele kättesaadav :D Ok ok, tean et olen tähenärija. Aga tõesti, selline hoiatus käib tavaliselt putukamürkide, arstirohtude ja puhastusvahendite mitte LASTEMÄHKMETE kohta.
Kas teate, et inimese väljaheiteid on keelatud prügimäele visata? Eestis küll on keelatud ainult reovesi. Titekaka (või siis mähkmeid kasutava täiskasvanu väljaheide) koos mähkmetega on olmejääde ja neid võib visata olmejäätme konteinerisse. Ameerikas on aga ette nähtud, et kaka peaks enne mähkme prügikasti viskamist vetsupotti raputama. Isegi Pampersi kodulehel on vastav kirje olemas:
Waste Removal
               As the Pampers bag recommends, you'll want to dump bowel movements in the toilet.
               Then just roll the diaper into its backsheet, using the tape or fasteners to keep it
               closed, and dispose of it in the trash.
Kas keegi puhastab pabermähet? Järgmisel korral kui olen sunnitud pabermähkmeid kasutama kavatsen seda vist küll teha. Jube kuidas kakased mähkmed prügikastis haisevad. Ja siis öeldakse, et riidest mähkmetega on hais :S Minu maja küll ei haise!

PS! Ärge uskuga reklaami ja katsuge mähkme sisepinda peale pissimist. Ega ikka pole kuiv küll!

eHow - How to dispose of Disposable Diapers properly
Knickernappies - Are disposables really that convenient? Have you ever read the fine print?

3 kommentaari:

Anu ütles ...

Mina olen küll puhastanud pabermähkmeid.. Hakkab ju tõsiselt kiirelt haisema. :(

Anonüümne ütles ...

Peale seda, kui laps hakkas sööma lisatoitu (rinnapiimal ei haisenud) olen mina 95% juhtudest puhastanud kakast pabermähet! Erandiks vaid need korrad, kus kaka olnud lootusetult vedel ja prügi kohe väljaviidamas.

Katariina ütles ...

Äärmiselt tublid emad :) Mina ei puhastanud pabermähet. Surusime mähkmed prügikasti põhja või viisime tihemini prügi välja. Aga olen kuulnud ka, et jäetakse kõik väiksed kilekotid (saia ja leiva kotid jne) alles, et kakane mähe enne prügikasti panemist sinna sisse panna. Põhimõte siis sama, mis neil kilekassetidel.