laupäev, 23. juuli 2011

Mõttepaus

Millal on õige aeg last mähkmevabaks harjutada?  Iga ema vastaks sellel erinevalt - lapsed on erinevad, kasvatusmeetodid on erinevad, ootused on erinevad jne. Ühest ega õiget vastust ei saagi siin olla ja mina ei hakka ka kellelegi ette dikteerima. Lihtsalt mõlgutan mõtteid oma lapse valmis või mitte valmis oleku üle.
Kui ilmad  läksid kuumemaks ja poiss hakkas rohkem vedelikku tarbima, siis hakkas ta jälle öösiti pissima. Ise ka sellest kuumast uimasena olen tal lasknud öise mähkmega veidi kauem olla, nii et alati ei pruukinud olla mähkmes mitte öine vaid hommikune pissi. Otsustasin end kokku võtta ja hommikust potitamist jätkata, mis meil endiselt õnnestub ning öine mähe on ka nüüd mitmendat ööd kuiv. Päevaunede ajal poiss enamasti ei pissi. Kahjuks õnnestub päevasel ajal potitamine kehvemini... aga üritame ikkagi :)
Lugesin Raine blogi - tubli ema, kes kasutab oma lastel riidest mähkmeid ja kelle tütar oli juba aastaselt mähkmevaba. Ka tema tütar suutis aastaselt magada 12 h pissimata. Hakkasin mõtlema, et äkki on ka minu poiss valmis mähkmevaba olema... Kui ma ignoreerin ta valmisolekut, kas siis hiljem läheb kauem aega tema potile õpetamisega? Millest aru saada, et laps valmis olema mähkmevaba?
Lugedes paljude emade muret, kellel 2-2,5 aastased lapsed ei ole nõus potti kasutama, tekkis mul üks teooria. See seisneb selles, et kõik lapsed on valmis enne 2 eluaastat (millalgi 1-2 eluaasta vahepeal, olenevalt lapsest) potile käima aga kui neil ei lasta seda vajadust rahuldada siis hiljem on seda palju raskem õpetada. Teisisõnu, et see "klõps", mida oodatakse ca 2,5 aastaselt oli tegelikult varem ära aga laps ei osanud sellest emale arusaadavalt märku anda. Ma ei tea kui õige või vale see on aga kogemus 4 lapsega (minu 2 tütart ja 2 õepoega, kes 100% pabermähkmete peal kasvanud), kelle potile õpetamine käis väga kiirelt ja lihtsalt näitab, et 1a10k mähmevaba laps ei ole midagi erilist.
Teine põhjus, miks täiesti mähkmevabaks harjutamise üle mõtteid mõlgutan on see, et Super Nanny ütles, ühes oma saates, et laps on valmis mähkmevaba olema kui päevase une ajal jääb mähe kuivaks. Paljud riidest mähkmete kasutajad ütlevad selle peale, et laps pissibki magamise ajal väga vähe kui üldse...
Kahjuks jätkavad pabermähkmete tootjad klientide ajupesu, et lapse psüühikale on kahjulik ja füüsiliselt võimatu olla mähkmevaba enne 2te eluaastat st põiekontroll tekib alles 2-2,5 aastasena. Kahjuks üha rohkem ja rohkem emasid usuvad seda!
Kõigile tublidele potitajatele kirjutan siia paar head näpunäidet, mida Raine oma blogis lahkelt jagas:
  • Ära jäta last potile üksi - tegele temaga, et lapse jaoks oleks potilkäik lõbus ja oodatud tegevus.
  • Ära lase lapsel poti peal nutta.
  • Ära kasuta potti kui laps on haige, kui ta just ise selleks soovi ei avalda.
  • Ära lase end häirida kui laps mõnikord ei pissi/kaka potti.
Kindlasti ärge arvake, et potitamine on võimalik ainult riidest mähkmeid kasutades. Ka pabermähkmetega on see täiesti võimalik ja selle kuumaga veel eriti soovitatav. Lapsel on ju umbne! Oleme käinud palju kordi kodust väljas riidest mähkmetega (üritan sellest lähiajal ka pikemalt kirjutada) ja teate mida ma naudin selle juures kõige rohkem? Seda, et kui ma pärast pikemat autosõitu lapsel mähkme jalast ära võtan siis ta nahk on ilus ja sile. Pabermähkmega tõmbab nahk krimpsu nagu oleks lapse pepu pikemalt vees olnud :S

Kommentaare ei ole: