neljapäev, 25. august 2011

Lambalt Lapsele

Lambalt Lapsele Karina saatis mulle heidest katte katsetamiseks. Kahjuks või õnneks on heie nii geniaalne materjal mähkmekatteks, et mul ei ole selle kohta midagi kirjutada :D Seepärast küsisin talt mõned küsimused. Meie pisike intervjuu sai siis selline:

Kust sai alguse Lambalt Lapsele idee?
Idee tekkis elust enesest - sellest, et oma lastele heidepükse ja takjakinnisega mähkmekatteid kudusin. Poodides on müügil enamasti välismaised ja väga kallid villased mähkmekatted. Villal on rohkelt kasulikke omadusi, mis end ajas igati õigustanud on. Kõik need head omadused on oma laste peal läbi proovitud ja kinnitust leidnud. Kuna elame maal ja meil endal on ka lambad - seega ka vill, tekkis soov kasutada ära oma materjal. Idee küpses siiski küllalt pika aja jooksul ning "Lambalt Lapsele" märk sündis alles peale pikki kõhklusi, kui osalesin koolitusel "Käsitööga tööle 2" .Oma olemuselt pole ma mingi ettevõtja, aga otsustasin siiski proovida.
Allikas: Lambalt Lapsele koduleht

Milliseid tooteid Lambalt Lapsele pakub?
Heidest on võimalik teha peaaegu kõike - riideesemeid, mänguasju, tarbeasju. Otsustasin keskenduda esialgu vaid mähkmeümbristele. Aga soovi korral võin kududa klassikalisi heidepükse või laste riided, soojenduskotte, tekke jpm. Valminud on ka mõni mänguasi ning parkimist ootavad lambanahad.

Kes valmistab ja kuidas neid valmistatakse? Kust on materjal pärit? 
Praegu kasutatav heie on pärit Hiiumaalt ja valmistatud Vaemla villavabrikus. Eelistan just naturaalset, värvimata heiet. Sel sügisel loodan viia esimesed kotitäied oma lammaste villa vabrikusse heideks töötlemisele.  Eks ma ise koon kõik asjad käsitsi. Heiet ei saa masinaga kududa. Mähkmekatted vanutan pesumasinaga. Takjapaelad on tellitud Soome netipoest, sest meil spetsiaalseid takjapaelu pole saada. Etiketid ja takjapaelad õmblen masinaga külge pärast vanutamist. Mingeid tootmisruume pole, kogu töö käib kodus.

Miks hakkasid Sina riidest mähkmeid kasutama?
Riidest mähkmeid hakkasin kasutama peaaegu 9 aastat tagasi esimese tütre sündides. Ostsin poest hulga Krenholmi mähkmeriiet, millest õmblesin mähkmed ja heegeldasin mähkmekatte, mis käis kinni eest punaste nööpidega :) Et minu tutvusringkonnas oli loodussõbralike vaadetega emasid, sain laenuks ja kingiks ka teistlaadseid mähkmekatteid. Riidest mähkmete kasutamine tundus soodne, keskkonnasõbralik ja isegi omamoodi põnev! Esimese lapsega kasutasin riidemähkmeid esimestel elukuudel ja kodus olles, samuti lapse veidi suuremaks kasvades, kui ta juba tugede najal ringi tatsas. Öösiti ja kodunt väljas oli kasutuses pabermähe. Teise lapse sündides kasvas mu kirg riidest mähkmete kasutamise vastu juba suuremaks ja hakkasin teemat tõsisemalt uurima ja katsetama. Teine laps kandis riidemähkmeid juba ka ööune ajal, nagu ka kolmas oma esimesel eluaastal. Tuleb siiski mainida, et aastate jooksul on tulnud ette perioode, mil pabermähkme kasutamine on ajutiselt olnud hädavajalik. Siiski eelistan ma igal juhul riidemähet.
 

Millised olid esimesed kogemused riidest mähkmetega? 
Info oli tollal raskesti kättesaadav ja kasutajaid oli väheks jäänud. Eelmise lapsevanemate põlvkonna jaoks olid marlimähkmed valdavalt halb mälestus pidevast käsitsi küürimisest ja õues kuivatamisest, millest neid päästsid müügilesaabunud "pampersid". Leidus rohkelt imestajaid, mispärast ma ometi end selle kõigega vaevan. Mingil perioodil kasutasin ise ka parema meelega pabermähet - sel ajal polnud mul parajasti lapsele sobiva suurusega mähkmekatteid (ühed olid väikseks jäänud, teised veel suured) ning arvasin, et põrandal istuval ja pepuli potsataval lapsel on pabermähkmetes parem. Kui järgmine suurus parajaks sai ja laps püsti tõusis, riputasin jälle hea meelega riidemähkmeid õue kuivama. Olime kolinud maale, ning ka prügiprobleem muutus aktuaalseks - tol ajal sai küll tasuta prügi ära anda, aga mähkmekogused mis me prügilasse transportisime ajasid hirmu peale. Olin ka kuulnud, et riidemähkmeid kandvad lapsed hakkavad rutem potil käima. Ei tea, kas lähenesin selle oskuse õpetamisele valest otsast, aga meie puhul see ei kehtinud. Laps hakkaks potil käima alles kahesena.
 

Milliseid riidest mähkmeid eelistad?
Olen proovinud mitmeid erinevaid variante, aga jõudnud katsetuste käigus alati tagasi oma lemmikute  - villa ja marli -  juurde. Villa puhul meeldib hea temperatuuri reguleerimise võime, hingavus, naturaalsus ja ka kättesaadavus (kui vaja, koon ja õmblen aga mähkmekatteid juurde) - minu jaoks soodne pealekauba. Marlimähkme puhul meeldib muidugi eelkõige kiire kuivamine ja pikk kasutusiga. Neid saab kõrgel temperatuuril pesta ja päikse käes taas valgeks pleegitada.
Mul on ka erinevaid sünteetilisi mähkmekatteid ja AIOsid, kasutan neid vahelduva eduga samuti. Miinuseks on minu jaoks see, et need kuivavad kaua ja seetõttu on tarvis varuda suurem hulk mähkmekatteid. Samuti ei lase kõik sünteetilised materjalid hästi õhku läbi, mõni võtab pissihaisu külge, mõnelt ei tule plekid välja jne. Aga mulle meeldib katsetada ja minu "mähkmekollektsioon" on nüüdseks päris suureks paisunud.


Aitäh Karinale, vastamise eest! Tema valmistatud toodetega saad tutvuda (ja osta) Lambalt Lapsele kodulehel ja Facebookis.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei tea kusgle võiks Tallinnas neid villaheidepükse müügil olla? :)

Katariina ütles ...

Lambalt Lapsele villaheidepükse saab praegu osta ainult neti teel st otse Karinalt.