reede, 27. jaanuar 2017

Uuel aastal uue... (ei mingit luiskamist), ikka vanamoodi :D

Väga vabandan kõigi lugejate ees, et olen olnud nii laisk postitaja. Paar postitust on olnud pooleli juba mitu kuud... Ohjah! Mõtlesin küll, et pisikesega kodus olles on rohkem aega aga tundub nagu aeg liiguks veel kiiremini. Päeva pole ollagi :D
Alustan siis uut aastat postitusega, millega plaanisin aastat lõpetada. Kahjuks jäid enne jõule kaks last haigeks, peale jõule veel üks ja siis lõpuks ma ise ka. Vana-aastaõhtuks olime kõik enamvähem terved, aasta esimestel päevadel jäi kõige pisem (väga kergelt). Kool algas oksetõvega, millest meie pere täiskasvanud õnneks pääsesid. Nüüd vaevab nooremat poega hammaste tulek. Ehk siis üks häda teise otsa :D Et mõtteid mujale saada, räägime parem mähkmete lekkimisest. Nõuanded on originaalis kirja pandud GroVia blogisse, mina ainult tõlgin, koos lisadega.

  • Pidevad lekked riidest mähkmetega EI OLE NORMAALNE. Riidest mähkmed peavad oma funktsiooni täitma. Kui mähe lekib, siis on kuskil viga. Riidest mähkmete puhul on hea (loe: segadusse ajav) see, et variante on palju ja enamasti piisab väikesest muutusest.
  • Riidest mähkmetes ei ole midagi "maagilist". Ehk riidest mähe koosneb imavast osast ja vettpidavast kihist. Ükskõik milline kangas ei ima nii palju kui SAP/imavusgeel pabermähkmetes. Kas sa teadsid, et ühekordne mähe suudab imada 10 pissit? (Terve päeva jagu... JUMMEL!)
  • Kui sa ostad ühes suuruses (OS) mähkmed, siis mingil ajal pead lisaimu kasutama. Kindlas suuruses mähe arvestab lapse vanusega, ehk mida suurem suurus, seda imavam. Ühes suuruses mähkme imavus trukkide lahti tegemisel ei suurene, seega on sul vaja lisada lisaimu. 
  • Ära sügavpuhasta (strip) mähkmeid, et lahendada lekkimise probleemi. 99% juhtudest on lekkes süüdi mähkme vale suurus, liiga kauaks alla jäetud mähe või liiga vähe imavust, mitte aga jäägid kangas. Pesuvahendi jäägid kangas või bakterid/seen tekitavad nahaärrituse ja mähkmed haisevad. Tavaliselt ei mõjuta see mähkmete imavust. Kui aga mähkme sisemine pind on kaetud õli või rasvaga (kasutasid ebasobivat kreemi või pesid mähkmeid kõrge õli/rasva sisaldusega seebiga?), siis aitab sügavpuhastamine nende imavuse taastada.
  • Mähkme lekkimise korral küsi esmalt endalt "Kas mähkme sisepind oli läbi vettinud?" Kui jah, siis ei ole imavust piisavalt ja on vaja lisada lisaimu.
  • Booster/Lisaimu - ära alahinda lisaimu vajalikkust su mähkmetagavaras. Lisaimu ei pea olema kindlasti valmisõmmeldud ja kalli raha eest ostetud. Selleks sobib ka nelinurkmähe, ilalapp või prefold (väiksem suurus). Lisaimu saab ise teha ükskõik millisest imavast kangast. Mõne kanga puhul pole isegi õmmelda vaja.
  • Mõnikord on vaja lisaimu panna kindlasse kohta. Poiste puhul ja kõhuli magajatel on vaja lisaimu panna ette/kõhupoole. Tüdrukutel ja selili magajatel tahapoole. Külili magajatel tuleb jälgida, et mähe oleks vastu lapse nahka.
  • Kui mähkme sisepind ei ole läbi vettinud siis kontrolli, kas oled mähkme korralikult enne kasutamist mitmeid kordi läbi pesnud ja/või kas mähe on lapsele paras. Riidest mähkmed saavutavad maksimaalse imavuse alles pärast mitmendat pesu, bambus alles peale 5.-7. pesukorda. Kui oled kindel, et mähkme imavus on hea, kontrolli kas mähe on korralikult parajaks sätitud - kõik soonikud peavad olema tihedalt (kuid mitte liiga kõvasti) vastu lapse nahka. Ühes suuruses mähkmete puhul tähendab see seda, et sätid mähkme suuremaks viimasel võimalusel.
  • Kui sul on probleem, küsi abi :) Võid mulle kirjutada meilile või Facebookis või arutada teiste kasutajatega meie toredas FB-grupis. (Lingid leiad paremalt tulbast)
  • Pea meeles, et titad on pisikesed inimesed, kes üleöö arenevad ja kasvavad. Nad õpivad iga päev uusi asju, kasvavad kuu ajaga 5 cm, poole kuuga kasvatavad 4 hammast.... Mis täna toimib, ei pruugi enam homme toimida. See käib ka mähkmete kohta. 
Miks selle postituse tõlkisin? Sest olen viimasel ajal väga hoolega lisaimusid kasutanud. Õösel, päeval, magades ja ärkveloleku ajal. Nii kui arvan, et seekord ei ole lugu, on riided märjad. Seepärast rõhutan veel - LISAIMU! :)

2 kommentaari:

Epp ütles ...

riidest mahkme pesuvette ei tohiks vist ka pesupehmendamis vedelikku ( nt Lenor) lisada.
seda valja pesta on ka raske, ning mojutab mahkme imavust ka

Katariina ütles ...

Kuna originaaltekstis ei olnud pikemalt juttu riidest mähkmetele sobivatest pesupulbritest, siis mina seda ei lisanud aga õige on see küll, et pesuvahendist sõltub palju.
Pesuvahnedist on juttu siin http://riidestm2hkmed.blogspot.com.ee/2011/09/pesemisest-kuidas-ja-millega.html