neljapäev, 22. september 2011

Pesemisest - kuidas ja millega?!

Kui lugeda välismaa riidest mähkmete foorumeid, blogisid või informatiivseid lehekülgi siis käib pidev arutlus pesemise üle - kuidas pesta, palju loputada, kas kasutada valgendajat, kuidas kuivatada, millega pesta, palju pesuvahendit kasutada jne. Lisaks veel lõputud bakteritest tekitatud punetused ja pesuvahendi jäägid mähkmetes. Kõlab hirmutavalt?

Millega pesta?

Ma ei ole kõige õigem inimene rääkima riidest mähkmete pesemisest, sest minul on see õnnestunud täiesti probleemivabalt. Välja arvatud siis üksikud plekid siin-seal (mind ei häiri, sest tegelikult on mähe ju puhtaks pestud) ja paaril korral on mähkmed peale pesemist ikkagi pissi järgi lõhnanud. Mõlema probleemi puhul aitab päikese käes kuivatamine. Päike aitab ka baktereid hävitada.
Tavaline pesupulber ei desinfitseeri pesu. Pesuvahend teeb seda kui seal leidub kloori baasil valgendajaid, vesinikperoksiidi (v.a madala konsentratsiooniga) või joodi kuid need on "karmid" kanga vastu ja võivad põhjustada nahaärritust. Desinfitseerimiseks müüdakse näiteks Bambino Mio hoolduspulbrit MioFresh.
Moodsate riidest mähkmete, nagu AIOd, taskumähkmed ja mõned mähkmepüksid, valmistamiseks kasutatakse sünteetilisi kangaid - põhiliselt PUL/TPU vettpidava ning mikrofliisi, seemisnahariiet (ingl k suedecloth) või coolamaxi kuivahoidva kihina. Need kangad on muutnud riidest mähkmed mugavaks ja kasutajasõbralikuks kuid sünteetilise kanga pesemine on keerulisem, sest korraliku loputuseta ladestuvad sellesse kiiresti pesuvahendi jäägid. Seepärast soovitatakse riidest mähkmete pesemiseks pesuvahendeid, mis  EI sisalda:
  • Ensüüme - eemaldavad rasked plekid ja võivad vähendada vajadust pleegitavate ühendite ja pindaktiivsete ainete järele, kuid sissehingamisel võivad põhjustada allergiat. Kuna ensüümid hakkavad reageerima niiskuse/vedelikuga kokkupuutel siis kangasse jäänud jäägid võivad hakata reageerima lapse higi ja pissiga põhjustades punetust ja lööbeid.
  • Lõhna- ja värvaineid  - pesu pesemise koha pealt mitte vajalikud koostisosad, tervisele ja loodusele ohtlikud (võivad põhjustada ülitundlikkust, kesknärvisüsteemi häireid, vähki jne). Mõlemad ongi mõeldud jääma kangasse.
  • Optilisi valgendajaid - pisikesed osakesed, mis kinnituvad kangale ja valgust "väänates" jätavad mulje, et kangas on valgem kui see tegelikult on. Võivad tekitada nähaärritust ja allergiaid.
  • Kangapehmendajaid - üks kõige mürgisematest kemikaalidest (eriti ohtlik kui pärast pesu kuivatis kuivatatakse!) koduses majapidamises. Jäävad kangasse ja eralduvad vähe haaval. Võivad tekitada tõsiseid terviserikkeid.
  • Eeterlikke õlisid - mõned lubavad, teistel andmetel võib kareda vee korral tekitada probleeme. 
  • 
  • Seepi - naturaalne seep ummistab sünteetilise kanga poore muutes selle vettpidavaks. Mõnedel andmetel peaks olema seebi sisaldus alla 5 %, suurema sisalduse korral võib aidata lisaloputus.
Loodusliku kangaste puhul ei teki pesuvahendi ladestumist nii kergelt kuid sellegi poolest ei soovitata kasutada pesuvahendeid, mis sisaldavad eelpool mainitud (v.a seep) ühendeid. Ka muude riiete pesemiseks on soovitatav kasutada looduslikku vahendit. Väga hea ülevaate, mida täpselt tavalised pesuvahendid sisaldavad saab SIIT (vt faile pesutaus.doc ja pesuptab.xls)
Leheküljed, kust saab infot pesuvahendi sobivuse või mitte sobivuse kohta riidest mähkmete pesemisel:
http://detergent.realdiaperindustry.org/

NB! Kahjuks on seal vähe meil müüdavaid pesuvahendeid aga Ecover ja Tide on nimekirjas.

Kuidas pesta?

Minul ei ole olnud SUURT probleemi ei haisu ega nahaärritusega, seepärast on mu omad kogemused selles osas kesised. Pesen mähkmeid koos teiste pesudega, enamasti laste riiete ja enda tubaste riietega koos. Valgeid pesen tavaliselt 60 kraadiga, kirjusid 40 kraadiga. Tsentrifuug on mul praegu sätitud 900 pöördele minutis, talvel kui toas kuivatan pesu, siis peaks 1100 pöördele keerama. Lisaloputuse teen siis kui mähkmeid on korraga palju masinas või AIOdele profülaktika mõttes. Kuivatiga mul kogemused puuduvad. Kuna pesunöörid olemas siis pole kuivatil mõtet. Paljusid mähkmeid küll lubatakse kuivatis kuivatada kuid peab arvestama, et kuivati vähendab oluliselt mähkme (ja üldse kanga) eluiga. Kuivatipallid või -lehed ei ole mähkmete kuivatamisel lubatud!
Uued mähkmed tuleb ALATI enne kasutamist läbi pesta. BumGenius soovitab toimida järgmiselt:
  1. Külm eelpesu, et eemaldada töötlemisjäägid.
  2. 40 kraadine pesu.
  3. Loputa.
  4. Kuivata nööril mähkmekatteid. Sisusid, prefolde ja mähkmepükse võib kuivatada kuivatis.
BumGeniusese mähkmetel on ka garantii, kui oled nende toote ostnud ametlikult edasimüüjalt. Garantii aga ei kehti kui oled kasutanud eelpool mainitud ühendeid sisaldavaid pesuvahendeid.
Pleegitamata marlisid soovitatakse enne kasutamist lausa läbi keeta. Arvesta sellega, et puuvillane kangas saavutab korraliku imavuse alles peale mitut pesu, keskmiseks öeldakse 5-6 korda. Mida kuumem pesu, seda parem.
Kõige levinum pesemisrutiin, mida soovitatakse:
  1. Külm eelpesu - aitab ära hoida haisu ja plekid (minu pesumasinal ei ole võimalik valida külma EELpesu, küll aga saaksin tavalise pesuprogrammi käivitada külma veega). Võid lisada paar lusikatäit soodat aga mitte pesuvahendit.
  2. Tavaline pesu 40/60 kraadiga. Ära pesuvahendiga liialda!
  3. Loputus. Heaks loputusvahendiks ja pesupehmendajaks on äädikas. Aga ole ettevaatlik, sest mõnedele PUL kangastele ja sünteetilistele kangastele nagu polüester ei pruugi äädikas sobida!
Kõige kindlam on jälgida tootja soovitatud pesemisrutiini. Kui tekib probleem - mähkmed haisevad või ei ima - siis tuleb hakata proovima teisi variante.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=desinfitseerima&F=M

Katariina ütles ...

Aitäh tähelepaneku eest. Unise peaga ei tohiks nii keerulisi sõnu kirjutada :)

Kadi ütles ...

rootsis soovitatakse riidemähkmete pesemiseks pesuvahendit, milles ei ole tseoliite, fosfaate ega lõhnaaineid ning soovitavalt vähe seepi. mähkmete pesemiseks piisavat vaid poolest soovitatud pesuvahendi kogusest (võrreldes tavalise pesuga).

Katariina ütles ...

Lugesin uuesti üle selle eestikeelse teksti, selle kohta mida pesuvahendid sisaldavad. Nagu ma aru saan siis fosfaadid pesule ohtlikud pole, küll aga peaks vältima tseoliite sisaldavaid pesuvahendeid. Need kulutavad pesemisel kangast ja võivad tekitada kopsuhädasid.
Mina pesen ka tavalist pesu väiksema pesuvahendi kogusega kui pakendil märgitud aga see vist oleneb palju vee karedusest.

Aitäh kommentaaride eest:)

Anonüümne ütles ...

minul on mure mähkmete imavusega...õnnestus karedaks ja väheimavaks muuta p`tits dessous taskumähe ja ei teagi, mis valesti:S kardan, et rikun niimoodi järgmised ka ära. mis aitab kareduse vastu, mis võib olla mitteimavuse põhjuseks? pesuvahendid ökoloogilised, pesen 40 kraadiga, kuivatan toas v õues... sapiseepi kasutan, seda küll, aga muidu ei saa ju puhtaks...

Katariina ütles ...

Sapiseep karedaks ei tohiks ühtki mähet teha. Imavusele võib seep mõjuda aga üldiselt peseb pesumasin seebi korralikult kangast välja.

P'tit Dessousi taksumähkmed on sul mikrofliisi ja PUL kangastest, eks? Mikrofliis võib väga kergelt hakata vett pidama just sellesama seebi või siis pesuvahendi jääkide tõttu kangas.
Aga karedus?! Hmmm... Kuna kasutad looduslikku pesuvahendit siis seal pole kindlasti pesupehmendit aga äkki aitab mõni looduslik pesupehmendi. Äädikat PUL ei pruugi kannatada ja seda ma ei soovita, küll aga võib olla abi magnetpallist. Arvan, et viga on vee kareduses.
Anna kindlasti teada kui leiad lahenduse :)

Edu!