neljapäev, 17. veebruar 2011

Tee ise kasutatud pabermähkmest mähkmekate

Pabermähkmetest oleme kasutanud kõige levinumaid - Muumisid (ka nende uusi öko-mähkmeid), Liberosid, Pamperseid ja Huggieseid. Tüki hinna järgi on kõige odavamad Muumid ja Huggiesed. Kui lapsel pole ühegi pabermähkme vastu allergiat siis tuleks mähkem valikul jälgida, et mähkmetel oleks ka seljasoonik. Näiteks Huggiestel on kahte sorti mähkmeid. Sinise-punasega pakis olevatel pole seljal soonikut, rohelise-sinisega pakis on. Kahjuks ei ole neid viimaseid Huggieseid igast poest saada.
Mõnusalt õhukese ja lekkekindla mähkmekatte saab ka ise teha pabermähkmest. Lihtsam on seda teha kasutatud mähkmest, sest siis on eriti hästi näha pealmine kiht, mida vaja lõigata. Pealegi, kes ikka hakkaks kasutamata mähet rikkuma :)

Mähkmekate Muumi ökomähkmest
Võta üks pissine mähe. Laota lahti ja võta käärid. Lõika sooniku sisemist äärt mööda ringselt lahti pealmine kiht. Sooniku all mõtlen seesmist soonikut (pildil rohekas), mis hoiab kaka ja pissi mähkme sees, mitte jalasoonikut. Viska kiht koos mähkmesisuga ära. Tee mähe imavast "vatist" võimalikult puhtaks. Siis loputa julgelt kraani alt läbi ja kuivama (mitte väga kuuma kätte, sest see võib ära sulada). Ja ongi mähkmekate valmis :) Kõige efektiivsem viis lekkeid vältida on kui nelinurkse sisemähkme (marli, flanell vms) paned sooniku vahele st sinna kust sisu seest välja võtsid.
Mina tegin ka oma esimese sellise mähkmekatte paar nädalat tagasi. Praeguseks olen teinud igast öisest mähkmest ühe, kui poiss pole seda enne vahetamist jõudnud täis kakada ja kahjuks, õnnestub see tal päris tihti. Pabermähkmest mähkmekate on hea, sest sellel on mõnusalt pehme ja väga veniv soonik. Samas läheb see peale paari sisemähkme vahetamist karvaseks ja väljanägemiselt veidi näruseks. Lapse pepul lasevad need hingata sama vähe/palju kui pabermähe aga samas on need nahasõbralikumad, sest naha vastu paned ju riidest mähkme.
Üle pika aja kasutasime ühel öösel riidest mähkmeid. Tahtsin just proovida pabermähkmest tehtud mähkmekatte lekkekindlust. Öö jooksul vahetasin sisemähet kaks korda. Kasutasin küll suurema imavusega sisemähkmeid - Sweet Baby Doll taskumähkme sisemähet, Lotties lisaimu (koos marliga) ja Hipsiku paksemat rätikut - kuid vahetamise ajaks vettis mähe ikka korralikult läbi. Sellegi poolest jäid voodiriided ja tudukombe kuivaks. Järgmisel korral vahetan ka mähkmekatet. Kuna sooniku osa saab ka niiskeks siis peaks ühe katte panema järgmise mähkmevahetuseni voodi äärele kuivama.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Töötab väga hästi:D Aitäh