laupäev, 10. september 2011

Riidest mähkmete päästja PUL

Vettpidavat ja hingavat kangast PUL võib nimetada riidest mähkmete päästjaks. Mitte ükski teine kangas ei paku 100% vettpidavust, olles samal ajal vastupidav kuumale pesule ning ei kaotaks peale mitmeid-mitmeid pesu oma omadusi. Lisaks on PUL veel ka hingav, mis on riidest mähkme puhul väga oluline. Kui töökindlusele lisada erinevate värvide ja mustrite suur valik, ongi meil võitja selgunud :D

Kirjeldus
 PUL ehk polyurethane laminate on eesti keeli polüuretaan laminaat. Lihtsalt selgitades on üks pool (kootud) kangast lamineeritud õhukese kihi polüuretaaniga. Kangas võib olla nii looduslik kui sünteetiline aga kõige vettpidavama tulemuse saab mitte imavat kangast lamineerides. Näiteks puuvilla-PUL võib välispinnale niiskust imada ning ajapikku kaotada oma vettpidava omaduse täiesti. Kõige kindlam on 100 % polüestri PUL.
PUL kangal on ka erinevaid variante:
  • Klassikaline PUL - 1 või 2 miline [mil - üks tuhandik tolli = ~0,0254 mm] laminaat kihi polüestriga ühel pool.
  • Võileiva PUL - polüuretaan on lamineeritud kahe kihi kanga vahele
  • Hingav PUL - 1 miline kopolüestri laminaat
  • "Eriline" PUL - lamineeritud on minkee, pehme velveti sarnane kangas.

Lamineeritud pool on läikiv.
 Kasutamine
Vettpidava lamineeritud kanga kasutamine sai alguse haiglatest, kes otsisid ühekordselt  kasutatavatele asjadele alternatiivi. Veel kasutatakse PUL-kangast vihmariiete, madratsi kaitsete, korduvkasutatavate ujumismähkmete, riidest naiste hügieenisidemete ja põllede õmblemiseks. Isegi võileiva ümbriseid (ingl k sandwich wraps) ja lõunasöögikotte tehakse sellest, rääkimata mähkmekatetest, taskumähkmetest ning AIO'dest.


Omadused
Riidest mähkmena kasutamiseks on PUL-il 3 väga head omadust: vettpidavus, hingavus ja vastupidavus pesemisele. Polüuretaan teeb kanga vettpidavaks, tugevaks ning veidi venivaks. Tänu sellele, ei kaota (sünteetiline) PUL oma vettpidavust ka peale tihedat pesu. Odavamat kangast ei soovitata pesta kõrgel kuumusel kuid kvaliteetne ja selle võrra ka kallim PUL kannatab kuni 95 kraadist pesu.
Palju on räägitud PUL kanga hingavusest. Hingavus, selles kontekstis, ei tähenda mitte nö läbi puhumise võimalust, vaid seda, et kuum õhk (aur) läheb läbi kanga hoides mähkme sees loomulikku temperatuuri. Nagu head õueriiete kangad - on küll vett- ja tuult pidavad kuid samas hingavad. Sellised kangad ei sobi aga riidest mähkmete õmblemiseks, sest pestes kaotavad lõpuks oma vettpidava omaduse.

Keskkond
PUL ei ole biolagunev kangas, lisaks lamineeritakse põhiliselt sünteetilist kangast, seepärast vaieldakse palju selle üle, kas selle kasutamine on looduse seisukohalt parem kui pabermähkmete kasutamine. Mina leian, et iga korduvkasutatav ese on keskkonnasõbralikum, sest kasutame (ühe korra) toodetud asja mitu korda.

Tervis
Palju arutatakse ka PUL'i ohutuse üle, eriti riidest mähkmena kasutamisel. Nimelt lamineerimise protsessis osalevad ka diisotsüanaadid (ingl k diisocynates), mille sissehingamist seostatakse astma riski suurenemisega. Väidetavalt aga valmis polüruetaan tootes neid enam ei esine, nii PUL kui TPU* on mitteaktiivsed. Iga plastik võib aga kõrgel temperatuuril sulades toksilisi aure eritada - näiteks TPU'l on selleks temperatuuriks 220 Celsiust.


*TPU - Thermoplastic polyurethane

Kommentaare ei ole: