neljapäev, 23. september 2010

Mähkmete pesemisest

Nüüd siis kõige tähtsamast ehk mähkmete pesemisest. See pole mingi raketiteadus ega midagi nii jubedat kui mõned arvavad.
Mina loputan musta mähkme kraani all üle (rinnapiima laps) ja viskan siis pesukaussi või pesumasinasse. Pesumasina panen käima siis kui masinatäis pesu olemas - mähkmeid pesen umbes iga 2 päeva tagant 60-90 kraadiga koos teiste pesudega. Õues tuule ja päikesega kuivavad mähkmed imekiiresti ja jäävad mõnusalt pehmed. Päike on hea ka plekkide pleegitamiseks. Talvel kuivavad mähkmed pesurestil ja selle tõttu kuivamisaeg veidi pikem.
Kui mähkmeid ja muud pesu, mida nendega koos pesta, tekib vähe siis võib vannitoa nurka panna ämbri /kausi veega, kuhu mähkmeid likku visata. Et bakterite levikut vältida tuleks vette lisada sortsu äädikat või teepuuõli.
Suvel kui pesu õues kuivab, saab näiteks pissised marlid puhtaks kerge vaevaga. Lihtsalt lobistad  veega üle ja nöörile kuivama. Väga maalähedane :)

Lubasin küll mitte kommenteerida erinevaid seisukohti pestavate või pabermähkmete kasutamise kohta aga mind ajab väga tigedaks väide, et pesupesemine on loodusele ohtlikum kui põhimõtteliselt kõdunematu prügi tekitamine. Sest just seda üritatakse väita kui öeldakse, et mähkmete pesemine pole loodussäästlikum kui pabermähkmete ladustamine. Ärme siis pese enam üldse pesu - kasutame ainult ühekordseid riideid, voodipesu, rätikuid jne - viskame kõik prügimäele! Ma tean, et see on äärmuslik näide aga loodan, et mõttest saite aru. Minu arusaam asjast on selline:
Energiakulu pesumasina töötamisel - kui peres on rohkem kui üks laps tekib pesu ikka väga palju. Mähkmete pärast pesen kokku 2 pesukorda nädalas rohkem pesu ja seda ainult alguses. Lapse kasvades mähkmete hulk väheneb veelgi st väheneb ka pesu pesemine. Arenenud maades on suureks energiakulu allikaks veel kuivatid, mis Eestis laialt levinud ei ole.
Pesupulbri/loputusvahendi/pesupehmendi ohtlikkus keskkonnale - esiteks soovitatakse mähkmeid pesta poole vähema koguse pesupulbriga kui tavalisi mähkmeid. Teiseks lakkavad uuemad pesumasinad töötamast kui kasutada väga palju pesupulbrit. Kolmandaks on olemas loodussõbralikud alternatiivid - ökopesupulbrid, pesupähklid jne. Pehmeks saab pesu 1 supilusikatäie äädikaga.
Suur vee kulu - on aga vesi puhastab ennast kiiremini kui 500 aastat.

Ehk said nüüd nii mõnedki julgust juurde, et proovida riidest mähkmeid :)

2 kommentaari:

Margit ütles ...

Mina näiteks ei näe põhjust pesumasinat pidevalt 60-90 kraadise veega käitada. 90 kraadi olen kasutanud vaid mähkmeid esimest korda läbi pestes, et hästi imavaks muutuksid. Meie 3-liikmelises ja ühelapselises peres muidugi ei ole üldse tarvidust nii tihti pesu pesta. Meil on pea aasta olnud kasutusel selline süsteem, et pissimähkmed lähevad ämbrisse vette, kus tilk teepuuõli ja mõnikord ka soodat. Päeva jooksul kogunenud ämbritäie väänan igal õhtul masinasse ja panen käima ainult loputuse (külma veega, ilma pesuvahendita). Proovisin ka iga kahe päeva tagant pesemist, aga siis läks ämbri sisu haisema vaatamata antibakteriaalsetele lisanditele. Muidugi kui niisama (heleda) pesu pesemise päev on (2x nädalas), siis viskan parasjagu kogunenud kasutatud mähkmed ka, riided lähvad pessu 40 kraadiga ja voodipesu-käterätid 60ga. Kakamähkmeid õnneks juba pea pool aastat väga ei tulegi, kaka saab potti. Alguses, kui kaka sagedasem ja ettearvamatum oli, seebitasin mähku kohe sapiseebiga kokku ja siis kuni pesuni likku. Siis pesin sagedamini pesuvahendi ja vähemalt 40 kraadise veega. See siis oli lihtsalt täienduseks väike näide väiksema leibkonna marlipesu kohta ;) Natuke elektri- ja veesäästlikum ka :) (Laps marlides 4-elupäevast kogu päeva, ka külas ja õues, ööseks läheb alla ühekordne).

Katariina ütles ...

Aitäh kommentaari eest :) Jah, olen sellele isegi mõtlenud, et tegelikult poleks tarvis nii "tugevat" pesu aga miski asja pärast ikka harjumus valget pesu kõrgel temperatuuril pesta. Uuemate pesumasinate müüjad ütlevad üldse, et 90 kraadist pesu pole tarvis.