esmaspäev, 4. aprill 2011

Minu ja Eleni vaheline kirjavahetus

Vahetasin kirju Eleniga - nobedate näppudega tragi ema, kelle lapsel tekkis pabermähkmete vastu allergia. Tema kasutab riidest mähkmeid kogu aeg ning allergia pärast hakkas ta ka ise mähkmeid õmblema. Küsisin talt luba mõne lõigud oma blogisse üles panna. Ehk on teistelegi julgustuseks ja abiks :)

[lõik 1 Eleni kirjast]
Enda laps sai esimest korda mähkmetest alleriga umbes 3 nädala vanuselt. Mõtlesin öko olla ja ostsin Moltexi mähkmeid. Laps läks peale esimest mähet kärna (nüüd tean, et mähkmes olnud teepuuõli oli see kurjajuur). Peale seda ei kannatanud lapse nahk enam ühtegi ühekordset mähet. Sai küll erinevaid proovitud, aga alati läks pepu punaseks. Alguses ahastasin, et nüüd tuleb see jube marlimajandus ja pesemine, aga kui natuke hakkasin netist riidemähkmete kohta uurima, siis kadus ka ahastus. Peale seda saigi netist mähkmelõikeid otsitud ja uuritud erinevate materjalide kohta. Oma lapsel eelistasin kasutada puuvillamähkmeid. Meeldis just, et puuvill lasi ilusti õhku läbi. Kuna  kohalikus kaubanduses pole eriti saada veekindlat riiet, siis puuvillase riidega sai ilusamaid ja lahedamaid mähkmeid tehtud, iga seeliku juurde ikka vastavas toonis. Sai katsetatud ka heidepükse, mis on päris lihtsad ja mugavad kasutada.
Kuna kohalikus kaubanduses mähkme valmistamiseks materjali valik suht kesine, siis pidi ikka kõvasti leiutama. Veekindlaid ja hingavaid kangaid leidsin ainult Ilves Extra poest, aga sealne värvivalik suht väike. Korralikku fliisi saab ka ainult ilvese poest. Kahjuks ökopuuvillase, pehme peenvillase, bambuse, siidi ja kanepikanga valik meil pea olematu. Õnneks on lõng valik olemas. Lisaks heidepükstele sai kootud heidest sisumähkmeid, mida saab koos marliga taskumähkmes kasutada ja tulemus on sama nagu heidepükstega. Päris häid pealismähkmeid saab meriinovillasest lõngast. Olen proovinud ka taaskasutust, vanast villasest kampsunist õmmelnud mähkmepüksid. Tulemus oli päris lahe. Praegu tekib juba probleem kelle peal kõiki erinevaid mähkmeid katsetada:p.

[lõik 2 Eleni kirjast]

Minu poiss Eleni õmmeldud mähkmetega

Moltex ökosi tasub proovida küll, sest nüüd on nad natuke teistsugused, kui olid 3 aastat tagasi. Kui ma ei eksi, siis teepuuõli enam neis pole ja mähe on ka valget värvi, mitte pruun nagu enne.
Lapsega väljas käies sai alguses ikka ühekordseid kasutatud, aga kuna lapsel pepu läks ikka punaseks, siis sai järjest rohkem riidemähkmeid kasutatud. Lõpuks ei paanitsenud enam ei autosõidu või lihtsalt vankrida jalutades. See pisike pissi ei häirinud mind enam, peaasi, et lapsel mugavam oleks. Vankri ja turvatooli katteid sai vajaduse korral kodus puhtaks pestud ja need kuivavad päris kiiresti (villaheidest saab kududa väikese tekikese turvatooli või vankri põhja, mis hoiab suurema õnnetuse ära. Selline villaheide kate toimib ka turvatoolis nn suvekattena ja väldib suuremat higistamist). Külas käies sai mustad mähkmed kiirelt kraani alt läbi lastud, et kotis väga haisema ei hakkaks. Mustad mähkmed sai pisikesse kilekotti pakitud, nii oli kõige mugavam. Ma isegi õmblesin veekindlast riidest nn mähkmekoti, aga sellega oli suht tüütu majandada ja see vajas ka pesemist. Lihtsam oli pisikese kilekotiga majandada.

Eestis vist ei müüda bambusest või kanepist kangast, mis kõlbaks mähkmete valmistamiseks. Kindlasti saab seda kuidagi kellegi kaudu tellida, aga hind võib päris kallis olla. Mähkmeid saab väga edukalt õmmelda linasest kangast. Müügil on erineva töötlusega linast ja mõned sobivad hästi beebiriiete valmistamiseks. Linane riie on hea suvel, sest hoiab kandja mõnusalt jahedana. Linasest frotee sobib hästi mähkmes kasutada, sest imab päris hästi niiskust. Hetkel mõtlen, et võiks katsetada meriinovillasest lõngast sisumähet kududa, saaks hästi õhukese sisumähkme.

Nii tore on kui eelkõige mõeldakse lapsele, mitte asjadele, mis võivad pissiseks saada. See meenutab mulle ühte jutuajamist tuttavaga. Tal on minu keskmise tütrega ühevanune laps ja uuris kunagi ammu, et kuidas potitreeninguga alustada. Soovitasin võtta mähkme alt ära ja lasta lapsel olla palja pepu või aluspükstega. Selle peale vastati, et tema ei saa lasta lapsel üldse mähkmeta olla - mees ei taha, et laps kogemata kuhugi pissiks... Vot siis!

Kommentaare ei ole: