laupäev, 30. juuli 2011

Niisked salvrätid vs riidest pesulapid

Niisked salvrätid on väga mugavad lapse naha puhastamiseks. Eriti kui oled olukorras, kus vett pepu või käte pesemiseks pole - reisil, matkamas, rannas jne. Kahjuks on tavapoodides müüdavad niisked salvrätid paksult keemiat täis. Ega nad ju muidu niisked ei püsikski!
Less Toxic Guide'i järgi on kõige ohtlikumad ühendid salvrättides:
  • Alkohol
  • Parfüüm
  • Kloor
  • Dioksiin
Olen varem (esimese kahe lapsega) kasutanud peamiselt Pampers Sensitive niiskeid salvrätte aga otsustasin, et Procter&Gamble ei saa ühtki senti minu rahakotist ja ostsin seekord Huggiese toote. Kui poiss pisem oli siis olid meil ka niisked salvrätid kodus aga nüüd polnud ma neid juba üle poole aasta kasutanud. Suvel on aga rohkem liikumist ja üritan ennetada olukorda, kus pole vett käepärast. Valisin lõhnastamata salvrätid, sest tavaliselt lõhnastatud haisevad jubedalt. Esimestel salvrättidelgi, mis pakist võtsin, oli väga tugev spetsiifiline lõhn aga enam mitte. Koostiseks on:
Uhh, kui jube lugeda! Ja sellist keemiat müüakse, et me pisikesi lapsi sellega puhastaks :S Enamus kemikaale imenduvad ka läbi naha kuid eriti ettevaatlik peaks olema kui lapse käsi või nägu niiske salvrätiga pühid.
Lapse tervisele ohutum on osta ökopoodides müüdavaid niiskeid salvrätte. Mõned suutsin ka Eesti poodidest välja kaevata, nagu näiteks Tervituse poest beebi niisked lapid ja Looduspere poest Natracare'i niisked rätid beebidele. Loodan, et tegelikkuses on neid rohkem müügil.
Kõige loodussõbralikum ja ka lapsesõbralikum variant on riidest pesulapid. Need on mähkmepesijate seas väga popid. Kunagi tegin minagi flanellist lapikesed valmis aga eelistan ikka kraani all last pesta.
Riidest pesulappe või rätikuid, kuidas keegi neid nimetada tahab, tehakse erinevatest looduslikest pehmetest kangastest nagu puuvill või bambus. Koduste vahenditega võib need teha näiteks vanast voodilinast. Enne kasutamist peaks rätiku tegema kraani all või kausis märjaks ja siis last üleliigsest veest välja väänatud rätikuga pesema. Musta rätiku saab koos mähkmetega/teiste riietega puhtaks pesta. Kui niiske salvrätt on tihti külm siis vee temperatuuri valides saad ise määrata kui sooja rätikuga oma last puhastad.
Stiilinäide Imse Vimselt - Luksuslik rätik
Käsitöölistelt (väga lahe lehekülg!) - Bambusveluurist rätikud

Lugemiseks:
http://healthmad.com/healthcare-industry/are-baby-wipes-dangerous/
http://healthmad.com/healthcare-industry/adult-and-baby-wet-wipes-can-cause-severe-allergic-reaction/
http://expertmom.info/are-wet-wipes-dangerous-for-the-baby/
http://www.usatoday.com/news/health/2009-03-12-formaldehyde_N.htm

5 kommentaari:

Reine ütles ...

Jah, ka mina esimese lapsega kasutasin neid niiskeid salvràtte.. kuniks ta oli u 9 kuune, siis hakkasin neid jàrjest vàhem kasutama... (see kòik on selle potitamisega seotud).

Aga nùùd teise lapsega otsustasin seda keemiat ùldse mitte kasutada ning pesen teda ALATI vee all.
WC-des vòi mujal, kus saab lapse màhet vahetada, on olemas ka ju kraanikauss ning pepu pesemine kàib ju loetud sekundite jooksul!
Ja kui me reisime, siis on meil alati mitu veepudelit kaasas, et nàiteks kuskil X-kohas lapsel pepu puhtaks saada. Ja pesen kàega, mitte lapiga (sest pàrast on vaja ju lapp ka àra pesta...)

Muide, nende màhkmete kohta on Epp Petrone "Roheliseks kasvamine" raamatus palju linke ja soovitusi.

Katariina ütles ...

Mu arust on jube see ka kuidas need niisked salvrätid üldse ei lagune. Kuivavad ära ja siis jäävadki... (kas just igavaseks aga mitmeks aastaks küll).

Veepudeli mõte on väga hea (Y)! Ja aitäh raamatu soovituse eest - plaanis on kindlasti seda lugeda (vähemalt riidest mähkmete osa).

Anonüümne ütles ...

Mina olen öösiti kasutanud pritspudelit ja paberkäterätte. Kuna vesi sifoonpudelis soe ei püsi ja ei taha unesegast last külma märja paberiga pühkides kiusata, asetan paberi märjakspihustamise ajaks oma palja ihu peale- käele või säärele- seal jõuab see natuke soojeneda... Minu meelest üsna hea nii loodus- kui lapsesõbralik asendus niisketele salfadele. Üks pakk on mul aga igaks juhuks alati varuks kotis..kahe lapsega iial ei tea millal vaja võib minna...

Kadi ütles ...

me olen alati eelistanud niiskeid salvrätte, sest see on lihtsam olnud. sooja vee saamiseks tuleb lasta meil veel päris pikalt joosta ning ma ei ole viitsinud lihtsalt oodata. sinu postitus aga pani mind mõtlema ning viimastel päevadel ei ole ma ühtegi niisket salvrätti kasutanud. ma ei saa aru, miks ma ise kunagi selle peale ei ole tulnud, et pesulappide kasutamine on tegelikult sama lihtne ning et neid saab hiljem koos mähkmetega pesta...

Anonüümne ütles ...

minul on vaiksed marlilapid mis on vee ja lavendli oli lahuses- vaga head puhastamiseks, pesen koos mahkmetega ja siis tagasi veekindlasse karpi...