teisipäev, 16. august 2011

Erinevad voltimise viisid

Nelinurkmähkmed ja eelvolditud mähkmed on kõige vastupidavamad, kõige pikema kasutuajaga, kõige kiiremini kuivavad ja kõige mitmekülgsemad mähkmed. Lisaks saab need kiiresti ja kergelt käsitsi puhtaks pesta ning võtavad kotis vähe ruumi. Seepärast on need asendamatud suvilas puhkamisel, reisil vanemate või mõne hea sõbranna juurde, keda ei häiri kui kasutad tema pesunööre, kui elekter on pikemalt ära või kui kaevus vett vähe (mure mis nii kuivadel suvekuudel paljusid peresid kimbutab).
Aprillis kirjutasin nelinurkmähkme voltimisest aga mõtlesin, et panen üles videotega postituse ka. Videost saab ikka parema ülevaate. "Laenasin" erinevaid videosid Youtube avarustest aga võibolla kunagi teen ise eesti keelsed videod :)

4 eelvolditud mähkme põhilist voltimisviisi

Videos kasutatakse kas Indian või Chinese prefold'i. Need on palju paksemad ja imavamad kui Gerberi/Kreenholmi eelvolditud mähkmed. Snappy ei ole kohustuslik aga see aitab hoida mähet kindlalt paigas. Demonstreeritud 4 viisi õiges järjekorras on:
  • Ristküliku kujuliseks voltimine
  • Angel Wings ehk Inglitiib (kiirem variant SIIN)
  • Bikini Twist ehk Bikiinipööre
  • Newspaper ehk Ajaleht

Origami voltimisviis

Origami stiilis voltimine on minu suur lemmik, kuigi teen seda veidi teistmoodi kui videos. Aga videos näidatud variant on lihtsam :) Mina keeran kolmnurga ääred sissepoole siis kui külgedelt kolmnurga otsasid kõhule tõstan.
Teised nimed: Bat Fold, Chinese Fold


Tuulelohe stiilis voltimine

Üks keerulisemaid voltimisviise minu arust aga seda kasutatakse päris palju. Täpselt samamoodi sätin mina mähet rohkem jalgade ümber hoidma.



Nelinurkmähkme parajaks voltimine vastsündinule

See on väga hea viis voltida mäht, et see oleks imav (eriti tähtis marlide puhul) aga samas piisavalt pisike vastsündinud beebi jaoks. Samuti sobib selline voltimisviis suuremate ristkülikukujuliste mähkmete voltimiseks ja kasutamiseks suurema lapse puhul.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

aga kuidas flanell mähkmetega siis tehakse, näevad välja sellised lihtsad riided kas need läbi ei lase? kas seda veidrat nõela on ka vaja või mis see siin osasi kinni hoidis?

Katariina ütles ...

Flanelli volditakse samamoodi. Materjalil pole vahet. Flanell on paksem, seega peab proovima millise variandiga mähe ilusti (ja mitte liiga possakas) jääks.

Jah, läbi lasevad mõlemad, nii flanell kui marli. Selle jaoks pannaksegi nende peale mähkmekatted (PUL/TPU/mikrokiust, villased/villaheidest või fliisist).

Snappita saab ka hakkama kuid see hoiab mähet paremini paigal ning mähkmekatet on ka kergem siis peale panna.

Anonüümne ütles ...

Tere! Mul on plaan omal kodus olemas olevast flanellkangast mähkmesisud õmmelda tulevasele beebile, kumb variant oleks parem - eelvolditud (saaks vahele panna nt õhukest froteed lisaimuks) või lihtsalt ääristada ja jätta tavaline 4nurkmähe? Mis võiks nende mõõdud olla?
Kas on õige loogika, et eelvolditu korral võiks mõõta mähkmekatte pikkuse ja selle järgi eelvolditu õmmelda? Aga kuidas valida 4nurkmähkme suurus?

Katariina ütles ...

Tere!

Vabandan vastuse viibimise pärast :) Vahepeal ei kontrollinud uusi kommentaare.

Millist mähet õmmelda sõltub eelkõige kanga paksusest. Paks flanell jääb voldituna liiga suur mähkmekatte alla. Siis teeksin pigem eelvolditud mähkme. Kui sul näidist ees pole siis võid küll katsetada tõesti mähkmekatte pikkusega. Küll aga lisaks mina veel mõne sentimeetri juurde. Kangas kipub pesus kokku tõmbama ning lapse kasvades ei pea kohe uusi õmblema hakkama :) Nt Bambino Miol olid varasemalt eelvolditud mähkmed kahes suuruses kuni 7 kg ja 7+kg. Viimased olid ikka väga suured!

Nelinurkmähkme mõõdud sõltuvad voltimisviisist. Mulle endale meeldivad suuremad, 90x90 cm, mida annab igatmoodi voltida. Flanell imavam kui marli, seega pole ehk nii väga palju kiht vaja. Mina katsetaksin kas 70x70 või siis 80x80 mõõtudega.

Parimat soovides,
Katariina