esmaspäev, 24. oktoober 2011

Tee-See-Ise: Jalakummi vahetamine

Harutasin juba mitu-mitu kuud tagasi ühe vanema Kushiese jalgade juurest lahti, et kummid ära vahetada. Aega polnud ja vaimu peale ei tulnud... nii see siis seisi harutatuna kuni nädalapäevad tagasi otsustasin ikka uued kummid panna. Kaua võib! :D SIIT saab lugeda, mida ma nendest mähkmetest üldse arvan.
Selline oli "originaal" äär. Harutasin kahelt poolt mõlemad küljed lahti. Tegelikult pole rohkem vaja harutada kui ainult kummi ulatuses aga neil mähkmetel oligi kumm terve jalaosa pikkuselt pandud.


Mähe koosneb kolmest kihist, mis on terve mähkme ulatuses ning lisaks on veel õmmeldud sisemise kihi keskele 2 kihti riiet. Pildil on näha vettpidav kiht. See on hästi kange ja meenutab natuke vakstut. Äär on sellel päris terav, eriti kohtadest kus overloki niiti polnud st oli katki kulunud.
Algselt oli soonikuks selline kumm. Sõna otses mõttes kumm, sest tegu pole kummipaelaga nagu tavaliselt olen harjunud nägema. Tervelt mul seda kätte ei õnnestunud saada, tuli ära hoopis tükkidena. Võibolla kunagi see täitis elastiku osa aga nüüdseks oli täiesti välja veninud. Pildilt on näha ka keskele õmmeldud imav osa.
Kõige esimesena lõikasin vettpidava kihi ääred ära. Mul pole overlokk vaid tavaline õmblusmasin, seega oleks selle äär jäänud välja. Kui äär oli ära lõigatud siis õmblesin selle sisemise riide külge kinni.
Siis õmblesin sik-sakiga kummipaela, ka sisemise kihi külge. Jätsin äärde ruumi, et saaksin pärast sisemise ja välimise kihi kokku õmmelda. Ääre õmblesin ka sik-sakiga kokku. Tihedama õmblusega ja nii äärest kui vähegi sai.
Tegin sama ka teise poolega ja tulemus sai siis selline.. Ausalt öeldes ei saanud eriti palju parem. See vettpidav kiht on nii kange, et ei lase mähkmel lapse järgi end "vormida". Jalaääred jäid vähemalt pehmemad.
Elen õpetas, et kui mähe on kange siis tunnelis olev kumm ei väsi nii ruttu ära ja tõmbab mähet paremini ümer jala. Selle jaoks peaks aga mähkme tervenisti lahti harutama ning rohkem vaeva nägema. Võibolla kunagi proovin selle variandi ka ära... Probleem võib tulla sellest, et klapp on lai ja ma ei saa mähet väga palju kitsamaks teha. Aga kui ära teen siis kindlasti blogin ka :)

NB! See oli minu 100. postitus! Juhhuu!

Kommentaare ei ole: