kolmapäev, 24. august 2011

Imeline vill

Kuigi villa(heidest)seid mähkmekatteid tihti peljatakse, on need paremad kui sünteetilisest vettpidavast kangast mähkmekatted. Esiteks on vill naturaalne, teiseks on villast valmistatud katted ainsad, mille hingavuses keegi ei kahtle. Lisaks neile kahele on villasel veel häid omadusi:
    Heidest mähkmekatted firmalt
    Lambalt Lapsele
  • Villane kate, mis sisaldab lanoliini on vettpidav. Riiete märgumine annab märku, et kate vajab lanoliinitamist.
  • Lanoliin neutraliseerib pissilõhna, mis tähendab et villane mähkmekate ei hakka kunagi samamoodi pissi järgi haisema nagu näiteks PUL-ist kate.
  • Villal on ka omal võime imada - see imab oma kaalust kuni 40% rohkem niiskust ilma, et oleks katsudes märg. Seega saad mähkme imavust tõsta paksema villase kattega.
  • Vill on hingav ka märjana.
  • Vill aitab mähkmes säilitada normaalset kehatemperatuuri isegi kui mähe on märg (eriti kasulik talvel) või kui ilm on kuum.
  • Villane mähkmekate ei vaja tihedat pesu - märjale kattele piisab ainult tuulutamisest ning kakase saab kergesti käte vahel puhtaks (ei jää plekke nagu heleda PUL-iga tihti juhtub).
  • Vill on loodussõbralik. See laguneb looduses täielikult ning on ainuke materjal, mis võib olla kodumaine.
Miinustena võib välja tuua:
  • Käsipesu, väheste eranditega.
  • Vajavad lanoliinitamist. Loe lanoliinitamisest SIIT.
  • Paksemad kui teised mähkmekatted.
  • Ülestõmmatavatele on alla vaja kinnitusega mähkmepükse või snappyga kinnitatud nelinurkmähet/prefoldi.
Kes vähegi kudumisvarrastega hakkama saab, on võimeline kuduma ka ühed lihtsad heidepüksid. Kui aga eelistad midagi pehmemat siis meriinovillasest lõng sobib ka villapükste tegemiseks. Kõige parem on loomulikult villaheie, sest seda on kõige vähem töödeldud ja sisaldab palju lanoliini. Veel tehakse vanutatud mähkmekatteid ja villasest riidest katteid. Vanutatud katet on ise keeruline järgi teha, sest piisavalt õhukest vilti on raske saada. Aga väga head villapüksid saab kui kergelt vanutada (vana) villane (masinkootud) kampsun ja sellest õmmelda püksid/kate.
Kui varem tehti ainult ülestõmmatavaid villa(heide)pükse siis nüüd on moodi läinud krõpsude või trukkidega villased mähkmekatted. Kinnitused teevad kasutamise palju mugavamaks. Lisaks võib mõndasid villaseid mähkmekatteid ka pesumasinas tavaprogrammiga (30-40 kraadiga) pesta. Pesumasina pesu kannatavad new wool lõngast ja villasest riidest katted.
Villasest saab teha ka sisemähkmeid. Kuna vill imab palju ning on märjana kuivem kui puuvill, sobib sellest sisemähe pikemaks uneaajaks. Ravivilla, mis on tegelikult töötlemata vill, kasutatakse naha punetuse ja põletiku ravimiseks (nt kõrvapõletiku korral).
Vill on imeline!

NB! Tee-See-Ise lehelt ja foorumist leiad palju villapükste/katete õpetusi.

Näiteid Eestis müüdavatest villastest mähkmetest:
Terve Valiku poest leiab Reiffi vanutatud mähkmekatte ja ülestõmmatavad villapüksid.
Villapai müüb kodumaist vilditud mähkmekatet.
Üks kallimaid näiteid on Imse Vimse ökovillast mähkmekate.
Looduspere poes on palju villast tooteid: Disana vanutatud mähkmekate, Ruskovilla lühikese säärega ja pika säärega villapüksid, Ruskovilla villane sisemähe  ning ravivill.
Lambalt Lapsele müüb õigeid villaheidest katteid.

Kommentaare ei ole: