kolmapäev, 31. august 2011

Kuidas valida õiges suuruses mähet?

Riidest mähkmetel on tavaliselt suurused märgitud lapse pikkuse järgi sentimeetrites või kaalu järgi  kilogrammides, nagu enamustel riietelgi. Hipsikutel on näiteks tähtedes - XS, S, M, L - aga neil on ka välja toodud, mis pikkuses ja kaalus lapsele mingis suuruses mähe peaks sobima. Kirjutan PEAKS, sest tegelikult ei ole kõik 68 cm pikad lapsed samasuguse vööümbermõõduga ega kõigil 9 kg kaaluvatel lastel ühesugune kintsu ümbermõõt. Aga riidest mähkme puhul on need mõõdud väga olulised - kui mähe on liiga suur siis hakkab see lekkima!
Kuidas valida õiges suuruses mähet? Kõige kindlam on selle jaoks mõõta last 3st kohast:
  • Vööümbermõõt - mähe ulatab lapsel olenevalt lõikest kas veidi alla või isegi üle naba, seepärast saab lapse vööümbermõõtu mõõta naba järgi. Pane mõõdulint naba kohalt ümber keha - ära tõmba seda liiga pingule vaid nii, et see on mugavalt ümber. Kui plaanis osta mähkmekate, siis võid mõõta pabermähkme või mähkmepükste pealt.
  • Kintsuümbermõõt - kintsuümbermõõt on väga tähtis ülestõmmatavate mähkmekatete puhul, sest nendel ei saa seda trukkide või krõpsuga reguleerida. Mõõdulint pane ümber kintsu kõige jämedama koha.
  • Mähkme tõus ehk sügavus - kui vöö- ja kintsuümbermõõtu annab trukkide või krõpsuga reguleerida, siis mähkme tõusu ei saa (v.a one size ja Unimixi mähkmetel). Seepärast on see vaat, et kõige tähtsam koht, mida mõõta. Selleks pane mõõdulindi ots seljalt lapse vöökohale, too see jalgevahelt läbi kuni nabani. Jällegi ei tohi olla mõõdulint kõvasti vastu nahka, vaid üsnagi lõdvalt. Eriti kehtib see poiste puhul. Mähkmekatte jaoks mõõda mähkmepükste või pabermähkme pealt.
Mähkme tõus on mõnede laste puhul eriti oluline, sest kui laps on veidi pikema kehaga siis jäävad mähkmed kiiresti väikseks. Isegi need, mis pikkuse või kaalu järgi peaksid sobima. Kui plaanis õmmelda ise mähkmeid, siis mõõda samamoodi 3 mõõtu, et mähe oleks just sinu lapsele paras :)

Kommentaare ei ole: