neljapäev, 20. märts 2014

TSI pesuvahend

Olen juba pikka aega tahtnud ise teha pesupulbrit. Internet on erinevaid retsepte ja tegemisõpetusi täis aga miski asja pärast tundus retsept inglise keeles nii keeruline. Kui Elen näitas eesti keelset õpetust siis olin sunnitud seda proovima! Pealegi on see imelihtne ja võtab max 30 min aega.
Õpetuse, mille järgi toimetasin, leiad SIIT.

Mina kasutasin:
4 liitrit vett
1 seep, Flora plekieemaldi sapiga 90g
2 pakki kaltsineeritud soodat (ehk pesusoodat), üks pakk 150 g

Kokku läks see maksma:

Seep € 0,60
Pesusooda 2 x € 0,51
Vesi tasuta (meil lisandub veele vaid elektrikulu)
KOKKU 4 l pesugeeli = € 1,62



Tegutse järgmiselt:


Pane vesi tulele. Pott võib olla tavaline toidupott, pärast pesed ju korralikult puhtaks :) Riivi seep. Pole oluline kui peenikeseks riivid aga mida peenemad laastud, seda kiiremini seep vees lahustub. 
Vala riivitud seep sooja vette. Kuumuta potti kuni seep täielikult lahustub. Mina tegin akna lahti, sest seep ajas keemisel köögi seebilõhna täis.
 Kui seep oli lahustunud siis vala segusse pesusooda. Nüüd hakkab segu minema kisselli taoliseks. NB!: Ära hinga sisse pesusooda tolmu.
Hoiustamiseks vali laia suuga anum. Pesuvahend jääb sültjas ning seda on vaja kasutamisel lahjendada vedelaks pesuvahendiks või kasutada doseerimiseks lusikat. Minul leidsid kasutust 2 popcorni ämbrit.
Kuumutasin seebilaaste natuke vähe, sest mõned jäid veel lahustumata. Loodetavasti ei mõjuta see pesuvahendi pesuomadusi. 
Nüüd lase segul jahtuda ja hoiusta siis lastele kättesaamatus kohas. Voilaa!

Internetist võib leida väga erineva pesuvahendi retsepte. Põhikoostisaineks on kindlasti pesusooda. Meil leiab seda ehituspoodidest (BioShopisHea Maja Pood). Pesuseepi lisavad need, kes ei pese selle vahendiga mähkmeid. Sünteetilised kiud nagu mikrofliis ja -kiud tahavad seepi kinni hoida ja tekitada sellega lekkeprobleeme. Naha pesemiseks mõeldud seep pesuvahendi tegemiseks ei sobi, vaja on kindlasti pesuseepi. Tavaline majapidamisseep peaks ka sobima, rohelise seebi osas ma nii kindel pole. Pakendile on küll kirjutatud, et sobib kõikidele tekstiilidele.
Valgendamiseks lisavad ameeriklased tavalisi valgendajaid (nagu OxyClean), mis tapab muidugi "rohelise pesuvahendi" tegemise mõtte, või siis looduslikumat varianti booraksit (Hea Maja PoodPest Ekspert, mu kohalikus ehituspoes maksab 1 kg booraksit € 3,30), mis on küll mürgine aga koos pesusoodaga annab kokku valgendaja. Mina tahan järgmisena kindlasti booraksiga varianti proovida, sest meie roostene vesi teeb nagunii kõik pesu halliks. Koguseliselt tuleks panna lahusesse umbes 2 osa pesusoodat, 2 osa booraksit ja 1 osa pesuseepi.
Riidest mähkmete jaoks tehakse veel erisugust varianti, ilma seebita. Ühte retsepti pannakse sellise juhul kokku söögi- ja pesusooda ning tihi ka soolasid. Ühes retseptis näiteks kasutatakse meresoola naturaalse valgendajana. 

Linke ka:

PS: Peale katset nr 1 soovitan kõigil kindlasti valminud sültjas pesuvahendimass vedelaks pesuvahendiks lahjendada. Muidu võib juhtuda, et see on peale pesutsükli lõppu endiselt sahtlis alles :)

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Lahjendamine ei ole vajalik, kui nn pesusült koos riietega masinasse visata (nagu pesukapsel). Ise teen nii ja kordagi ei ole lahusumisega probleemi olnud.