esmaspäev, 12. oktoober 2015

Kust alustada? Osa 1.

Aastaid tagasi olin hädas, et mu tuttavatest vähesed kasutasid riidest mähkmeid. Paljud ei tahtnud neist isegi midagi kuulda... Tänu blogile tutvusin väga toredate mähkmepesijatega, kellest mitmega suhtlen siiani. Nüüd saan suurima rõõmuga öelda, et mitu sõbrannat, kellele olen blogilinki jaganud, on mind üllatanud teatega, et ongi pestavate mähkmete peale mõelnud. No mis saaks veel toredam olla!
Seletades riidest mähkmete kirevat hingeelu ning soovitades erinevaid mähkmeid, jõudsin arusaamisele, et kõik mis mulle tundub iseenesestmõistetav, ei olegi kergesti hoomatav. Olen olnud pestavate mähkmete maailmas sees juba 10 aastat. Olen blogi jaoks tundide viisi otsinud infot, kirja pannud oma kogemusi ja kogunud teiste arvamusi. Riidest mähkmete keel on mulle nagu teine emakeel. Mis muidugi ei tähenda, et ma kõike teaks - ka see maailm uueneb pidevalt :) Aga see on mulle arusaadav, uuele emale aga on infot liiga palju. Üritangi nüüd kokku panna kompaktse juhendi tulevasele mähkmepesijale. Võimalikult lühidalt, üleliigse mulata kuid piisavalt infot, et teha esimesed teadlikud sammud riidest mähkmete kasutamise poole. Loomulikult ei saa siia panna kõike infot kokku, pigem hädavajalik, esmatähtis. Soovige edu :D

Moodsad riidest mähkmed - mis need veel on?


Olenemata sellest kas oled varem mähkmetega kokku puutunud või ei, on üheselt mõistetav, et mähkmel on kaks funktsiooni - imada ja kinni hoida. Pabermähkmega on lihtne, sest nendele omadustele ei tule enne mõelda, kui lekkima hakkab. Riidest mähkmetega on sama kuid kasulikum on sellele ka ennem mõelda. Miks? Sest riidest mähkme puhul saad sa ise määrata kui imav mähe on ja/või isegi seda, kui lekkekindel mähe on. Seepärast tuleb enne ostmist selgeks teha moodsate riidest mähkmete tüübid.

Mähkmesüsteemide skeem

Üheosaline süsteem (kus imav osa ja vettpidav kiht on koos): 
  • AIO ehk all-in-one mähe - nagu pabermähe, ainult valmistatud kangast.
  • AI2 ehk all-in-two - mähkmekate, mille külge käib imav sisu trukkidega kinni.
  • Taskumähe (pocket diaper) - kahekihiline mähe, imav sisu pannakse "taskust" kahe kihi vahele.
NB! Mina liigitan taskumähkme ka üheosalise süsteemi alla, sest ei ole ju vahet, kas sa paned sisu trukkidega katte külge nagu AI2 puhul või taskusse. Mähe jääb ühte tükki :)

Kaheosaline süsteem (vettpidav kiht ja imav osa on eraldi, st mähkmekate pannakse imava mähkme peale):
  1. Vettpidav kiht ehk mähkmekate (k.a ülestõmmatavad püksid) - kindlat tüüpi fliisist, PUL'st või TPU'st (vettpidav kuid hingav kangas) valmistatud mähkmekate; mähkmekate võib olla ka villane - kootud heidest/lõngast, õmmeldud vanutatud või villasest riidest.
  2. Mähe kõige traditsioonilisemas mõttes ehk imav osa - kõige tavalisem mähe on nelinurkne marlist, flanellist, bambuse- või kanepikangast; prefoldid, mis on ristküliku kujulised mitmekordsest kangast eelvolditud 3-paanilised mähkmed; mähkmepüksid (fitteds) ja kontuurmähe on mähkmekujuliseks õmmeldud imav mähe ilma vettpidava kihita.
Ja põhimõtteliselt ongi kõik! Nüüd kui otsid sobivaid mähkmeid, siis tee endale alati selgeks, millega on tegu. Kas see on imav mähe? On tegu vettpidava kattega hoopis? Kas mähkme kasutamiseks on vaja mingeid lisasid? Jne. Jne. Õnneks on tootekirjelduses tavaliselt välja toodud, millise mähkmega on tegu ja ka lisatud tootja poolsed soovitused, mida juurde vaja osta.

Põhjalikumalt saad lugeda vanematest blogipostitustest (soovituslik aga mitte kohustuslik - ära aja endal pead sassi!), näiteks mõned lingid:
Mähkmetüübid (blogist) ja Moodsad riidest mähkmed (Bioneeri artikkel koos videotega)



Kommentaare ei ole: