kolmapäev, 14. oktoober 2015

Kust alustada? Osa 2.

Kuidas riidest mähet valida? + mähkmete soovitused


Nüüd kui Sul on selged, millised on tänapäevased riidest mähkmed, jääb ikkagi küsimus milliseid mähkmeid osta. Kui see vastus oleks ühesõnaline siis ma sellest ei kirjutaks, seega... Riidest mähkmete puhul on kaks olulist kriteeriumit, mille järgi valida:
  • enda mugavus (nii kasutamisel kui ka soetamisel)
  • kuivatamistingimused
Kõige mugavamad mähkmed on loomulikult üheosalise süsteemi mähkmed, sest neil ei ole kombineerimisvariante. AIO ja AI2 mähkmetel saab suurendada vaid imavust lisaimu (boosteri) või nelinurkmähkmega. Taskumähkmel on rohkem valikuvariante, sest saad ise valida, millisest materjalist sisuga mähkme ostad. Alati saab taskusse imavuse suurendamiseks ka teise sisu või muud imavat lisada. Kasutusmugavus on laias laastus sama, mis ühekordsel mähkmel :) 
Veidi keerulisem variant on mähkmepüksid/kontuurmähe + mähkmekate. Siin peab arvestama, et erinevate tootjate mähkmeid ei pruugi kokku sobida. Kui Sa pole riidest mähkmeid varem kasutanud ja ostad uusi, siis osta kindlasti komplekt, imav mähe + kate, ühelt tootjalt. Hiljem saad katsetada ka teiste tootjate mähkmepükse sama mähkmekatte alla või muud moodi kombineerida. Kasutusmugavus sõltub eelkõige mähkmepükstest - kõige kergem on lapsele alla panna mähkmepükse, millel on ka omal kinnitus (trukid, pael või krõps). Siis ei liigu mähe paigast kui mähkmekatet peale passitad. Kanepi- ja bambusesegu (tihti on seal nt 40% bambus ja 60 % puuvill vms)  kangast mähkmepüksid on ka kõige imavamad. Mõnda saab päeva aeg kasutada isegi ilma mähkmekatteta. Ööseks on üks lekkekindlamaid variante korralikult imavad mähkmepüksid, mille peal on villane kate, eriti lekkekindlad on ülestõmmatavad villapüksid.
Kes on kindel, et viitsib natuke rohkem mässata siis kõige keerulisem variant on nelinurkmähe/prefold + mähkmekate. Keeruliseks teeb siin asja muidugi voltimine. Õnneks on tänapäeval Youtube voltimisvideosid täis! Ja garanteerin, et tegelikult on mähkmete voltimine lihtsam kui alguses arvasid :) Volditud mähet on hea kinnitada snäppiga.
Nelinurkmähkme plussid: 
  • sobib peaaegu kõigi mähkmekatete alla
  • saab kasutada lisaimuna taskumähkmes, mähkmepükstes, AIOs või AI2s
  • kerge kombineerida ka teise nelinurkmähkme ja prefoldiga
  • täiesti universaalne! sobib sünnist potitamiseni, saab kasutada ka ilalapina, aluslinana jne
Kasutusmugavusest ehk tiba olulisemgi on küsimus, kus Sa hakkad mähkmeid kuivatama? Sisetingimustes, kus riidedki kehvasti kuivavad, tuleks valida mähkmed, mis kuivavad kõige kiiremini. Ehk siis nelinurkmähkmed ja prefoldid. Need saad ilusti laiali laotada. Kõige kauem kuivavad AIO'd ja bambusest/kanepist mähkmepüksid. Kui Sul on aga kuivati siis uuri tootja juhiseid. Üldiselt ei soovitata PUL/TPU kangastest mähkmeid (trummel)kuivatis kuivatada. Tean, et on kasutajaid, kes aastaid kuivatanud mähkmeid kuivatis. Mina ei soovita, kui siis ainult kõige madalamal kuumusel. Peale kuivatist mähkmete võtmist ei tohi nendega enne midagi teha kui need on maha jahtunud, muidu rikud elastiku ära. Päike seevastu on mähkmete sõber - aitab baktereid tappa, pleegitab ja kuivatab kiiresti :)
Villaga on hoopis teine teema. Kuigi vill on kõige hingavam vettpidav kiht üldse, on selle hooldamine keerulisem. Vanutatud või õmmeldud mähkmekatteid võib pesta pesumasinas (loe tootja juhiseid!) kuid pissi kinni hoidmiseks on neid vaja peale pesu lanoliinitada. Kerge käsipesu villašampooniga on igal juhul etem - samamoodi tuleb pesta kootud villa(heide)pükse. 
NB! Lisan villa hoolduse kohta linke postituse lõppu.
Kui oled selgusele jõudnud, millist tüüpi mähe Sulle sobib, siis enne ostmist veendu mähkme õiges suuruses. Riidest mähkmed on jagatud suurustesse kilogrammide järgi.  Suuruseid otsides võid sattuda sellisele lühendile nagu "OS", mis tähendab one-size ehk ühes suuruses mähe, tavaliselt 3-15 kg. Selline mähet saab reguleerida väiksemaks esiküljel olevatest trukkidest (või siis jalasoonikust, nagu kõige uuem FuzziBunz). Vastsündinule ühes suuruses mähe ei sobi. Enamus kasutajaid ütleb, et sobima hakkavad need umbes 4-5 kilo vahel. Otsi ka teiste kasutajate infot, et teada, kas mähe vastab tootja poolt antud kaalule.

Riidest mähkmete tüübid koos imavuse, kuivamisaja jms
Pärast kõike seda pikka (jummel, läks ju pikaks!) juttu jääb ikkagi küsimus, et millist mähet tasub osta? Milline mähe ei leki? Milline variant sobib mulle ja mu lapsele? 
Jällegi ei saa siinkohal ühest vastust anda. Aga mina soovitan kõigile, et proovi erinevaid! Ära osta valmis 20 BumGenius AIO't sest tuttav neid taevani kiitis. Kombineeri! Pakk nelinurkmähkmeid (ca 3-5 mähet) ja mähkmekate annab Sulle võimaluse katsetada pestavaid mähkmeid vähemalt pool päeva. Kui ostad veel juurde paar AIO't ja taskumähet, on kindlustatud ka päevauni ning õhtupoolik. Ja juba saadki aimu, mis Sulle meeldib ja mis mitte. Saad ka aru, millise lõikega mähkmed Su pisikesele paremini istuvad.
Kui Sa ei pelga kasutatuid mähkmeid, siis mähkmete pesijad müüvad odavalt korralikke mähkmeid (vt Facebooki gruppi või osta.ee keskkonda). Samuti ei ole meie kaltsukate müüjatel aimugi kui väärtuslikke asju nad müüvad ning tihti küsivad uue mähkme eest vaid paar eurot (kui sedagi).

Mõned spetsiifilised soovitused ka ümara mulli lõpetuseks:
Vastsündinule: Kui sa plaanid kasutada riidest mähkmeid sünnist alates siis osta valmis ka mingi kogus kõige pisemaid, vastsündinu suuruses mähkmeid. Kui mähe on suur (ja isegi vastsündinu suuruses mähkmed tunduvad alguses hiiglaslikud lapse jalas) siis see lekib! Meie mähkmeturult olen proovinud ja soovitan Bambino Mio MioSoft kate kuni 5 kgproovipakiga saad ka prefoldi kaasa. Mähkmed.eu poest leiab kolm vastsündinu mähet - Charlie Banana taskumähe ja TotsBotsi TeenyFit (hetkel laost otsas) ning Imse Vimse AIO (2,5-5 kg).
Suuremale lapsele: Alati kiidan ja soovita Imse Vimse tooteid. Eestis on palju liikumas vanemat tüüpi Soft kate ja kontuurmähkmed (osta.ee oksjon), mida ka väga kiidan. Kindlasti tasub proovida kodumaist toodangut - Hipsikut ja Nupsi. Üldiselt on nii, et firmamähkmed on kvaliteetsed! Kes Hiinast tellida armastab siis ka Aliexpressist leiab mähkmeid, odavalt. Aga kvaliteet kõikuv.

Linke ka:
Villast pikemalt ja lanoliinitamisest
Mida on vaja alguses?
Kuidas valida õiges suuruses mähet? (pigem edasijõudnutele)
Voltimisest (koos videotega) ja Mähkmekrati õppevideod
Nelinurkmähkmetest ja voltimisest
Vastsündinu mähkimisest
One Soze mähkmetest lähemalt

Kommentaare ei ole: