pühapäev, 20. märts 2011

Hübriidmähe gDiaper

2004ndal aastal hakati müüma ühekordsete ja korduvkasutatavate mähkmete hübriidi gDiapers. Idee seisneb selles, et mähkmekate on kordukasutatav aga sisemine imav osa on ühekordseks kasutamiseks. gDiapers'id on plastiku vabad mähkmed. Nagu ikka on neid, kes gDiapers'eid armastavad ja neid, kes gDiapers'eid vihkavad. 
gPants seest poolt
gDiapers koosneb 2 osast:
  1. gPants e. mähkmekate
  2. gRefills e. ühekordne sisu või gCloth inserts e. riidest sisu
gPants'id on tehtud puuvillasest riidest, millele on venimiseks lisatud veidi elastaani. Disainilt on need sarnased ühekordsetele mähkmetele. Mähkmekatte sees on eemaldatav osa (see mis pildil on 4 trukiga kinni mähkmekatte küljes), kuhu sisse pannakse imav sisu. Seda saab vahetada, et ei peaks mähkmekatet nii tihti pesema. Inglise keeles snap in liner on tehtud PUL kangast. gPants'e pannakse jalga nö tagurpidi ehk siis krõpsud käivad kinni selja taha küljele, et suurem laps ei saaks krõpse ise lahti teha. gRefill'ide imav osa on tehtud kohevast kloorivabast tselluloosist ja imavusgeelist (ingl k sodium polyacrylate), alumine kiht on hingav ja vettpidav. gRefill'id on biolagunevad. Musta ühekordse sisu võib visata prügikasti, lasta alla vetsupotist või komposteerida. Komposti ei tohi visata mähet, mis on kakane või juhul kui oled kasutanud mähkmepiirkonnas tsinki sisaldavat kreemi. Riidest sisu on tehtud 4 kihist pehmest mikrofliisist ja kanepist/puuvillasest kangast. Mikrofliis juhub märja lapse pepust eemale ja see imendub alumistesse kihtidesse.
Sodium polyacrylate on kasutusel ka ühekordsetes mähkmetes imava sisuna (k.a enamikus ökomähkmetes). Mõnikord tähistatakse seda ka lühidalt SAP. SAP on see vatilaadne ollus, mis pissiga kokku puutudes muutub geeliks. Uskudes uuringuid siis on see küll komposteeruv aga mina ei viskaks ei ökomähet ega gRefill'i komposti hulka. Lagunegu parem täielikult keskkonda mitte saastavalt prügimäel :) Kui rääkida veel kompostist siis komposti hulka inimese sõnnik tõesti ei sobi aga seda võib panna viljapuude juurtele väetiseks. Ei tea kas gRefille võiks ka?! (Siin kohal tekkis silmade ette pilt õunapuust, mille ümber on pandud kakased sisud lagunema....vuih!)
Kuna gPants ja riidest sisu on riidest siis on usinamad emmed hakanud neid ise õmblema. Mähkmekatte lõiget või juhist mul ei õnnestunud leida, küll aga on internetist mitmeid iseõmmeldud riidest sisusid leida.
Üks näide http://seekatesew.blogspot.com/2010/10/handmade-gdiaper-cloth-insert-tutorial.html
Euroopas müüakse gDiapers'eid ainult Inglismaal (saadavad ka Eestisse), e-poe leiad SIIT (inglastele kohaselt nimetatakse neid seal gNappies -  Ameerikas on "mähkmed" "diapers", Inglismaal "nappies")

http://www.gdiapers.com/

Kas pole gPants'id mitte armsad? Mulle väga meeldib nende disain ja värvid on ilusad. Ühekordsed sisud oleksid head just kodust väljas, kui ei taha musti mähkmeid kaasas tassida. Pealegi ei pea neid nii tihti vahetama kui riidest sisu/mähkmeid. Samal ajal ei saasta loodust ja laps pepu saab rohkem hingata kui pabermähkmetes. Loodetavasti õnnestub mul neid proovida :)

Kommentaare ei ole: