teisipäev, 22. märts 2011

Ühekordne ökomähe

Kõige levinumates (st odavamates) pabermähkmetes kasutatakse palju sünteetilisi aineid. Just need tekitavadki allergiaid ja plastik vettpidava kihina haudumust. Lisaks veel kõigile muule hädadele, mis pabermähkmete süüks pannakse (uskuda või mitte...). Igatahes lugedes, mida täpselt pabermähe sisaldab, tekib minul hirm. Mis ei tähenda sugugi seda, et läheksin viskaksin sahtlis seisvad Liberod ära. Aga ma tõsiselt mõtlen neid kasutada nii vähe kui võimalik. Arvestades seda, et tänaseks on poiss olnud ainult riidest mähkmetega ca 2 nädalat ja enne seda oli ta pabermähkmetes ainult öösiti või kodust väljas, siis leian, et olen õigel teel :)
Ühekordse ökomähkme all mõeldakse mähet, mis vastab järgnevatele kriteeriumitele:
  • Võimalikult looduslik materjal, mis on komposteeruv ja võimalikult vähe SAPi (imavusgeeli)
  • Tootmine on võimalikult ökonoomne ja loodusesõbralik.
  • Ka pakendid on loodussõbralikud ja taaskasutatavad.
  • Kui pleegitatud, siis pleegitatud hapnikuga mitte klooriga.
Mina ise pole ühtki ökomähet kasutanud. Kuid nüüd tekkis kindel tahtmine järgi proovida. Mähkmeaega on veel nii palju küll, et saan mõlemaid Eestis pakutavaid katsetada (kahjuks).
Eestis müüakse 2 sorti ökomähkmeid - Wiona ja Moltex. Mõlemad mähkmed on Saksa toode ja reklaamitakse täielikult komposteeruvana. Nende võrdlusest saate lugeda SIIT. Osta saab ökomähkmeid ökopoodidest (Looduspere, Mahekaup), lastepoodidest ja supermarketitest (viimastes leidub põhiliselt Moltexeid).
Kõige levinumatest pabermähkmetest võiks esile tuua ka kahte - Muumi ja Huggiesed. Muumi ökomähkmed on võrdemisi loodussõbralikud. Vähemalt nende kodulehe andmetel on Muumi mähkmed valmistatud kodumaisest kloorivabast ja biolagunevast tselluloosist ning nende ümbris on biolagunevast plastikust. Kusjuures, nad toodavad ka riidest mähkmeid! Huggiesed tooks esile, sest nende mähkmed ei ole klooriga valgendatud ja mähkmete valmistamiseks kasutatakse looduslikku kiudu.
Lõpetuseks siis väidetavalt 2 kõige ökomat ökomahet USA mandrilt ja Rootsi ökomähe Nature Babycare'lt:
Nagu ikka kõige puhul, mis kasulik ja loodussõbralik, on ökomähkmed kallimad kui teised. Kahju!


Allikad ja veidi lugemist:
http://lapsuliblikas.wordpress.com/2008/02/09/milline-uhekordne-mahe-on-okomahe/
http://www.the-eco-market.com/eco-friendly-diapers.html
http://www.thedailygreen.com/living-green/blogs/organic-parenting/green-eco-diapers-66031101
http://www.eco-friendly-emporium.com/eco-friendly-diapers.html
http://www.wired.com/science/discoveries/news/2004/04/63182?currentPage=1
http://www.pampers.com/
http://www.libero.com/

PS: SAP (super imav geel) keelati ära naiste tampoonides aga kuna mähkmed ei käia "sisse" siis mähkmetes on see lubatud. Hmm...

Kommentaare ei ole: