esmaspäev, 18. juuli 2011

Villaste mähkmekatete lanoliinitamine

Mis on kõige hirmutavam villaste mähkmekatete kasutamise juures? Lanoliinitamine loomulikult! Ka mulle tundus see väga keeruline. Aga nüüd tegin selle ära :D
Lanoliinidest ei ole meil väga laia valikut. Mõtlen loomulikult e-poode, sest linna polnud asja. Imse Vimse fännina tegin endale kohustuseks osta Imse Vimse lanoliini. Veidi kallim kui Terves Valikus müüdav Ulrichi oma, mis oleks olnud mu teine valik, aga tahtsin ikkagi järgi proovida. Lisaks neile kahele leidsin veel Disana lanoliini Mahekaupluse ja Looduspere poest.
Lanoliini ostes jälgi hoolikalt, et tegu oleks puhta lanoliiniga (peale võib olla märgitud näiteks villa ravi või impregneerimise vahend), sest nagu selgus ei anna lanoliiniga villapesuvahendid sama tulemust. Nimelt mul on olemas pudel Ulrichi villaloputusvahendit lanoliiniga kuid mu mähkmeakatteid see pissikindlaks ei teinud. Aga villaste asjade pesemiseks on see küll väga hea. Kui pesed sellega mähkmekatteid siis ei vaja need nii tihti lanoliinitamist ka. Üldse soovitatakse lanoliinitada mähkmekatteid alles siis kui need hakkavad lekkima või halvasti lõhnama, ehk mitte peale igat pesu.
Kasutusjuhend
  • Vala 30-45 ml lanoliini 2 liitri kuuma vee sisse. Kui vesi on jahtunud 30 kraadini siis pane mähkmekate vette.
  • Jäta mähkmekate ööseks vette. Loputa külmas vees, millesse on lisatud lusikatäis äädikat, leota umbes 10 minutit. Vajuta mähkmekattest välja üleliigne vesi ja pane need kuivama.


Minu töökäik:

Keetsin ühe liitri vett kiirkeedukannuga, teise liitri lasin juurde nii kuuma kui kraanist tuli. Mul ei ole pisikest mõõtetopsikut aga oma 100 ml täpsusega mõõdikuga mõõtsin, et ~40 ml peaks olema lanoliini pudeli korgitäis. Valasin siis peaaegu korgitäie lanoliini kuuma vette ja segasin ettevaatlikult. Vesi läks läbipaistmatuks ja rasvaseks. Jäin ootama jahtumist :)
30 kraadine on selline tugevalt soe vesi, vähemalt minu mõõdupuu järgi. Igatahes kui tundus käe järgi paras vesi olevat siis panin mähkmekatted sinna sisse. Vajutasin need korralikult vee alla ja jätsin ööseks likku. Tahtsin järgida väga täpselt kasutusjuhendit ja seepärast lanoliitasin õhtul :D
Hommikuks oli vett kausis märksa vähem, sest villased mähkmekatted (lanoliinitasin kahtesid korraga) olid palju vett endasse imanud. Valasin lanoliinivee ära, vajutasin üleliigse vee katetest välja ja loputasin nad külmas vees üle. Jätsin 10 minutiks likku ka kuigi avastasin liiga hilja, et kodus äädikat polegi. Äädika lisamine loputusvette pole protseduuri juures hädavajalik aga see teeb mähkmekatted pehmemaks. Vajutasin mähkmekatted võimalikult kuivaks (õrnalt, sest villased asjad lähevad muidu vormist välja ja venivad ära) ja panin õue nöörile kuivama. Õnneks oli pilvine aga sajuta ilm. Mähkmekatteid ei soovitata kuuma päikese käes (ega pliidi ääres) kuivatada, sest siis ei hoia need nii hästi pissit kinni. Vill ei taha ju kuuma!
Lõpuks kui katted ära kuivasid, avatasin et olin lanoliiniga liialdanud. Need jäid veidi rasvased ja natuke kleepuvad. Aga pissit peavad suurepäraselt - katsetasin ära :D
Nüüd leidsin Imse Vimse ökovillast mähkmekatte juurest kirja, et lanoliini tuleks panna 2-3 supilusikatäit. Tegin väikse mõõtmise ja selgus et see on kuskil kõva kolmveerand lanoliini pudeli korgitäit. Sellegi poolest panen järgmisel korral pigem 2 lusikatäit või veelgi vähem. Pigem vähem kui liiga palju lanoliini - nii kõik soovitavad!
Põnevaid leide mujalt - piserdatav ja tuubis lanoliin.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mulle ei meeldi see, et igal pool müügis on vaid suured pudelid (200ml jne). Päris väikest polegi, seda läheb ju nii vähe vaja. Sellepärast mul siiamaani ostmata, kuigi oleks vaja :)

Jaana

Anonüümne ütles ...

Imse Vimse lanoliini jätkuks kasutusjuhendi järgi 6 korraks, seega kui kasutada lapse sünnist alates villast mähkmekatet siis kuluks küll ära (või isegi jääks puudu?!). Aga nagu selgus siis nii palju lanoliini pole mõtet kasutada ja ühe mähkmekatte lanoliinitamiseks piisab täiesti 1 liitrist veest. Seega lanoliini kulu tõesti palju väiksem.
Ma ise pelgasin tükk aega seda ostu - aga nüüd oli lanoliini järgi juba karjuv vajadus :D Siiski usun, et sellest pudelist ma kõike küll ära ei jõua kasutada.

Katariina

Karin ütles ...

Tere!
Väga põnev blog Sul!
Ma olen algaja riidest mähkete alal. Marlid ja heidest pyksid ning sisud ootavad kasutamist. Mul on kysimus lanoliinide kohta. Ma suure hurraaga ostsin Disana lanoliini, aga kodus silti lugema hakates leidsin endale ebameeldivaks yllatuseks, et see toode sisaldab parabeene. Sain õnneks poes selle toote vahetada Ulrichi lanoliini vastu. Kirjutad, et Ulrich ei tee villaseid mähkmekatteid pissikindlaks. Ometigi on pudelil kirjas villa impregneerimiseks. Või sul oli mingi teine Ulrichi toode?
Igal juhul läheb täna õhtul suuremaks lanoliinitamiseks :)

Parimat soovides,
Karin

Katariina ütles ...

Tere!

Ulrichil on tõesti 2 toodet - üks on lanoliin ja teine on villapesuvahend, mis sisaldab lanoliini. Minul on see viimane ja Teil peaks siis olema see õige asi, millega lanoliinitada mähkmekatteid. Edu!

Ja aitäh!

Terv,
Katariina