pühapäev, 13. november 2011

Vastan küsimustele

Sain küsimusi täis kirja (oi, mulle meeldib väga kirju saada). Kuna küsimused on sellised, mille vastustest oleks paljudele lugejatele ka kasu, siis otsustasin nendest postituse teha. Tervet Riina kirja siia ei pane, ainult küsimused. Muutsin küsimuste järjekorda veidike - loodetavasti ta ei pahanda :)
PS: Hipsiku küsimus on sees, sest Riina neist algselt huvituski.

Milliseid mähkmeid Sina soovitaksid/ise enam kasutad?
Kasutuses olid kõik mu mähkmed aga hooti kasutasin ühtesid rohkem kui teisi. Täpselt nii kuidas tuju tuli :) Neid kõiki, mida soovitan üldiselt ka kõige enam kasutasin.
Mähkmekate: Imse Vimse pehme mähkmekate, Bambino Mio Miosoft kate, Linuli-Lanuli villa-pul mähkmekate
Marli/nelinurkmähe: Imse Vimse marlid ja kõik ökomarlid (Ruskovilla, Engel, Disana, Reiff), Kreenholmi vms flanellist linad/mähkmed
Mähkmepüksid: Lottiese froteest mähkmepüksid, puuvillased taskumähkmed mähkmepükstena
Taskumähe: hiinakatest Sunny Baby ja Babyland, teistest FuzziBunz ja BumGenius taskumähe
AIO: Hipsiku AIO, Imse Vimse AIO, BumGenius AIO, Unimix AIO
Soovitan soojalt teha ise venivast puuvillast (vanast t-särgist või mõnest õhemast beebi saunalinast) nelinurkmähkmeid ning vanast kampsunist villapükse. Super odav ja töökindel!

Kas üldse Hipsikut osta või hoopis midagi muud?
Endiselt on Hipsiku kasutajad kahes leeris - ühed, kes leiavad, et Hipsik on täielik raha raiskamine ja teised, kes leiavad, et toimivad. Mind väga huvitab, millest tuleb see suur erinevus?! Aga see selleks...
Mina arvan, et Hipsik on väärt proovimist. Kes alles alustab riidest mähkmete kasutamist siis soovitan osta lekkekindla mähkmekatte lisaks. Hipsiku AIO + sisemähe toimib muidu hästi :)

Kuidas nende riidemähkmetega on - kui pissib, kas siis on riided ka märjad nagu vanasti marlimähkmega?
Ei, kui mähe lekib siis peab kuskilt viga otsima (mähe ei ima piisavalt, sest laps pissib palju korraga/tihti, mähe pole paras jne). Kõige suurem erinevus meie emade aegadega on see, et meil on mähkmekatted. Vanasti olid ainult mähkmekiled, mis polnud aga hingavad ajades lapsel pepu hauduma ning seepärast leidsid ka vähe kasutamist.

Kas mähkmesse mahub rohkem kui 1 pissimine?
Jah, enamikusse mahub aga mina soovitan mähet ikkagi vahetada võimalikult kiiresti peale märgumist. Samas tähendab see seda, et kodust väljas (mänguväljakul, sugulaste juures) ei pea kohe tormama mähet vahetama.

Kas kaka kuskilt välja ei pressi? Kui on kõht lahti nt kas siis on oht, et laps on silmini kakane (seda juhtub meil vahel ka pampersiga :))?
See on samamoodi nagu pabermähkmegagi - võib juhtuda aga harva. Jällegi on vaja, et mähe oleks lapsele paras ja soonik korralikult ümber jalgade ning vöökoha. Vedela kaka korral vali nelinurkmähkme/prefoldi voltimiseks inglitiiva voltimisviis või mähkmepüksid + mähkmekate.

Kuidas neid pestakse - kas iga päev või kogud mingi aeg ja siis masinatäie (neid vast ikka pestakse ju masinaga?) Ja kui kogud siis kas ära ei kuiva ja lähevad ikka puhtaks ka?
Ikka pestakse pesumasinaga :) Nelinurkmähkmeid saab puhtaks ka käsitsi; mähkmepükse ja AIOsid käsitsi pesta on väga tülikas ja neid on väga raske korralikult puhtaks saada. Kui tihti pesed, on igaühe oma valik. Sõltub musta pesu- ja mähkmekogusest. Mustad mähkmed võid korjata pesukaussi/masinasse või panna ämbrisse/kaussi vett, kuhu on lisatud paar tilka teepuuõli ning siis mähkmed sinna likku. Leotamine tänapäeval vajalik pole, mõned eelistavad lihtsalt märga hoiustamist. Lisaks teepuuõli desinfitseerib. Kakased mähkmed tuleb enne hoiustamist suuremast mustusest puhtaks pesta - raputad kaka vetsupotti ja/või loputad kraani alt läbi. Puhtaks lähevad mähkmed kindlasti aga kui peale pesu jäävad plekid siis aitab päikese käes pleegitamine.

Kui pikk keskmiselt ühe mähkme eluiga on?
Oleneb materjalist, kvaliteedist ja kui tihti neid pesed. Näiteks Hipsikutel on märge juures "masinpesu kuni 100 korda" aga see ei tähenda,et peale 100 pesu oleksid need kasutuskõlbmatud. Võibolla ei pea krõpsud enam nii hästi või pole mähe enam nii vettpidav. Riidest mähkmete puhul on hea see, et kui krõpsud üles ütlevad siis saad need ise kerge vaevaga ära vahetada ja mähe on jälle kasutatav :)
Kui rääkida elueast kui kasutatavast ajast siis see sõltub suuresti mähkmest. Ühes suuruses mähkmed on kasutatavad terve lapse mähkimise aja, sama ka nelinurkmähkmetega. Mida rohkem trukke ja pikemad krõpsud, seda rohkem võimalusi on mähet sättida ning seda pikem on kasutusiga.

Kuidas ööd vastu peab - kas peab vahetama öösel?
Oleneb lapsest st kui palju laps öösel pissib. Kui ei leki siis ei pea aga võiks. Jällegi peetakse kõige lekkekindlamaks variandiks mähkmepüksid + mähkmekate. Kindlasti peaks valima ööseks suure imavusega mähkme ning kui vahetad harva siis võiks see olla mikrofliisist (kuiva hoidva) sisepinnaga.

Loodetavasti on mu vastusest abi nii Riinale kui ka teistele :)

Kommentaare ei ole: