kolmapäev, 14. september 2011

One Size või mitte One Size - selles on küsimus.

 One Size ehk ühes suuruses mähkmed on mähkmed, millel saab lisaks vöökohale reguleerida ka trukkidega mähkmekõrgust või kummi pingutades jalaaukude suurust. Idee kohaselt peaks sobima üks selline mähe sünnist kuni potile õpetamiseni.
Tegelikkuses see alati nii pole - vastsündinule jäävad enamus ühes suuruses mähkmeid suureks ja/või ei mahu mähe enam suuremale 1,5 aastasele jalga. Trukkidega reguleerimine tähendab, et valida on ette antud suuruste vahel (krõpsudega saad kasvõi 1 mm kaupa mähet sättida) ja kui laps jääb nende suuruste vahele, siis ei ole mähe täpselt paras. Mis omakorda tähendab, et mähe lekib.
Mähe, mis on keskmiselt 1,5-2 a kasutuses peab olema väga kvaliteetne, et seda veel teiselegi lapsele jätta. Kõik ühes suuruses mähkmed sellisele pesule/kasutusele vastu ei pea. Aga kui arvestada pesukorrad kokku siis tuleb keskmiselt sama palju pesusid kui mitme lapse kasutuses olnud kindlas suuruses mähkmel.
Minul on ühes suuruses ainult taskumähkmed. Tehakse ka AIO'sid, mähkmekatteid ning mähkmepükse. Eestis müüakse näiteks ühes suuruses GroVia ja Bambinexi mähkmeid, mis mul siiani proovimata...


Minu One Size (OS) mähkmed:
BumGeniuse (oranz/kollane)
Kawaii (sinine)
Babyland (roheline)
Sunny Baby (punane)
Lehmamustriga mähe (musta-valge laiguline)



Pildilt ei ole kahjuks aru saada kui erineva lõikega need mähkmed on. Lõige on väga oluline iga mähkme juures aga eriti oluline ühes suuruses mähkme puhul. Näiteks lehmalaiguline mähe on hästi sügav (st mähkme kõrguselt), mis tähendab, et kui me kasutame teisi mähkmeid keskmise rea trukkidega reguleerituna siis selle sätin kõige väiksemaks. Vahe polegi niivõrd mähkme üldpikkuses kui trukkide asetuses ja lõikes. Kui tahad kasutada pisikesel lapsel ühes suuruses mähet, siis otsi sellist, millel on alumine rida trukke võimalikult madalal ning esimene rida märgatavalt kõrgemal. Lõike puhul on oluline, et jalgevahe (st kitsas osa) poleks liiga pikk.

Lõike olulisus

Trukkide asetuse olulisus
Piltidelt peaks põhimõtte arusaadav olema. Tegin mõõtudest (venitamata mõõdetud) pisikese tabeli ka. Aitäh Kadile, kes saatis mulle GroVia ja Bambinexi mõõdud. Kui hiinakate mõõdud võivad erineda siis kvaliteetsetel kasutatakse ühte lõiget (kui just pole uut lõiget välja töödatud). Usun, et firma-hiinakad (nagu Kawaii, Babyland jne) on ka enamasti sama lõike järgi õmmeldud.

 Mähe Mõõt Min (cm) Max (cm) 
 KawaiiSügavus3843
 (tugevad kummid)Vöö28      40/54
Jalaauk1422
 BabylandSügavus3140
Vöö2848
Jalaauk1126
 BumGeniusSügavus3644
 (elastik veidi väsinud)Vöö2844
Jalaauk1322
 Sunny BabySügavus3645
Vöö3147
Jalaauk1422
 LehmalaigulineSügavus3948
Vöö3044
Jalaauk1322
 GroVia kateSügavus3045
 krõpsudegaVöö2050
Jalaauk1025
 GroVIa AIOSügavus3242
 trukkidegaVöö2545
Jalaauk1825
 Bambinexi AIOSügavus3345
 (4 rida trukke)Vöö2750
Jalaauk1627

Vasakult: 2 BG sisu ja hiinaka sisu
Paljudel ühes suuruses taskumähkmetel on sisud tehtud mähkme üldpikkuses. See tähendab, et kui reguleerida mähkme kõrgust väiksemaks siis on sisu sissetoppimine paras kunsttükk. Kawaiil näiteks on sisu mähkme jaoks veidi liiga lai ka. BumGeniusega saab kaasa 2 sisu - ühe vastsündinule ja teise trukkidega reguleeritava suuremale lapsele. Sedasi on sisu ka väiksemaks tehtud mähkmele paras. Mina
kasutan pisemat lisaimuna pikema une ajal või kodust väljas.

2 kommentaari:

Kadi ütles ...

Trukkidega one size mähkme reguleerimisel on enamasti mitte 2 vaid 3 suurust (kui on 3 rida trukke, siis neid saab panna 2 erinevasse ritta pluss kolmas, kõik trukid lahti). Bambinexil on lausa aga 4ridatrukkeehk 4 mänguvarianti...

Aitäh suure töö eest suuruste kirjapanekul!

Katariina ütles ...

Hmm... jäi tõesti veidi segane lause :)
Mõtlesin seda, et trukkidega saad muuta suurust trukivahe võrra. Krõpsudega on reguleerimine "täpsem".
Lisasin krõpsude juttu sulgudesse - kas on paremini mõistetav?