kolmapäev, 25. mai 2011

Inimkatse: Kolmapäev

Päev 3

Kõige esimese asjana tahan hõisata - poiss magas esimese öö aluspükstega (eile öösel siis) ja jälle ei pissinud :) Panin ta täna ka ööunne aluspükstega. Lapsel ju mõnus olla - saab pepu hingata!
Lugesin teiste emade blogisid, kes mähkmete käsitsi pesemisest osa võtavad ja mõtlesin, et peaks ise tegema t-särgist nelinurkmähkmeid. Otsisin siis kaks veninud t-särki kapist ja vedasin sahtlist välja kaltsukast mähkmete õmblemise jaoks ostetud kapuutsiga vannilina. See on Soome toode, 75 % puuvilla ja 25% polüestrit. Vannilinna on hästi pehme aga kuna ta venib siis minu õmblusmasinaga oleks sellest väga raske midagi õmmelda. Nelinurkmähet saab aga teha ka täiesti õmblemata - lihtsalt peab leidma sellise riide, mis ei harune (st niite äärtest välja ei hakka ajama).
Enne...
Vannilinaga oli lihtne - lõikasin lihtsalt kandi äärest ära ja saingi kaks päris suurt ühe poolsest froteest nelinurkset mähet. Alguses mõtlesin, et lõikan mähkmed veel väiksemaks. Aga ühekordselt ei olnud riie väga paks ja otsustasin need niisama jätta. Pealegi, kuna ääred on täiesti tegemata siis saan neid alati lõigata või kui laps mähkmeeast väljas siis millekski muuks kasutada :D Igatahes sain 2 väga mõnusalt pehmet, kergelt venivat ja imavat nelinurkset mähet. Aga mida suurem (ja imavam) on mähe, seda raskem on teda (käsitsi) pesta. Marlisid lobistada on märksa kergem.
Vannilina pärast
T-särkidega nii lihtsalt ei läinud. Mõlemad särgid, mis välja otsisin olid veidi pisikesed mähkme tegemiseks. Kui hakkad ise särgist mähet tegema siis arvesta, et naiste S suurusel pole piisavalt kangast :D Sõelale jäi teine veidi suurem (laiem) särk - selle esimesest poolest lõikasin nelinurkse tüki välja. Ka see sai veidi pisike kuid kahekordselt kolnurka voldituna läks veel nibin-nabin mu poisile ümber. Panin imuks sisse nelinurkseks volditud marli ja oligi mõnus veninv mähe olemas. Ka sellel jätsin ääre täiesti tegemata (veidi karvast lõikamist on pildiltki näha).
Suurem t-särk pärast
Kui nüüd katsest rohkem juttu teha... Marlide kasutamine ei ole uus minu jaoks. Olen neid alati kasutanud vaheldumisi moodsate riidest mähkmetega. Viimasel ajal küll üha vähem.
Käsitsi pesemine ei ole minu jaoks ka uus. Põhikoolis sai aidatud emal pesu pesta. Elasime majas, kus polnud vett sees. See tähendas, et pesime pesu saunas poolautomaat pesumasinaga või siis kui see üles ütles, päris käsitsi. Hiljem, kui esimene laps oli sündinud, kolisime mehega majja, kus polnud vett sees. Ostsime poolautomaat pesumasina ja pesime laupäeviti saunas pesu :D Hea, et kolme lapse pesu käsitsi või laupäeviti pesema ei pea... Jube mõeldagi!
Kes kasutavad (või plaanivad kasutama hakata) ainult kahe osalist süsteemi, siis 5 mähkmekatet on rohkem kui küll! Kui nelinurkmähe voltida kolmnurkseks on väga väike võimalus, et kate üldse mustaks saaks. Mina pole ühte mähkmekatet veel üldse kasutanudki aga teisedki on kasutust leidnud vaid seepärast, et mulle meeldib erinevaid alla panna lapsele. Välja arvatud see kord kui Bambino Mio oma mustaks sai.
Hetkel kuivavad õhtul pestud mähkmed õues nööril ja olen endaga rahul, sest olen suutnud katse reeglitest täpselt kinni pidada!

Kommentaare ei ole: