neljapäev, 5. mai 2011

Mida jälgida kreemi valikul?

Kui kasutad riidest mähkmeid ei tohi kasutada kõiki müüdavaid kreeme punetuse või mähkmelööbe ravimiseks. Olenevalt koostisest võivad mõned kreemid tekitada mähkmetele vettpidava kihi, panna mähkmed ebameeldivalt lõhnama või jätta mähkmetele plekke.
Mida EI tohiks kreem sisaldada (ometigi kasutatakse mõnedes spets riidest mähkmetele mõeldud kreemides - sellest ka kasutajate erinevad arvamused):
  • naftat või petrooleumi (ingl k petroleum) - tekitab vettpidava kihi ja mähkmed ei ima enam, eriti sünteetiliste kangaste puhul
  • tursamaksaõli (ingl k cod liver oil) - paneb mähkmed ebameeldivalt lõhnama ja tekitab vettpidava kihi
  • tsink (ingl k zinc) - jätab plekid mähkmetele (kareda vee puhul)
  • mineraalõli (ingl k mineral oil) - tekitab vettpidava kihi
Eestist ei leia spetsiaalselt riidest mähkmete kasutajatele mõeldud kreemi seepärast on kõige kindlam kreemi kasutamisel panna mähkmesse mähkmepaber või riidest liner. See väldib mähkme kokkupuudet kreemiga. Kui ka kreem on ohutu kangale võib tekkida probleeme kui kreemi on pandud liiga palju. Sünteetilised kangad on eriti vastuvõtlikud igasugustele kreemidele, naturaalsed kangad vähem vastuvõtlikud.
Meie oleme kasutanud Sudocreami ja Bepanthene salvi. Kummagagi pole probleeme olnud. Kuigi nüüd mõeldes meenuvad ühed plekid taskumähkmete sisepinnal, mis võivad olla Sudocremist (sisaldab tsinki). Õnneks esineb riidest mähkmetega palju vähem punetusi ja lööbeid, eriti kui korralikult mähet vahetada.
Mina soovitan punetuse korral proovida (maisi või kartuli) tärklisega ravimist. Seda kasutasid meie emad ja vanaemad ning olen minagi väga edukalt kasutanud. Täiesti ohutu nii lapsele kui ka riidest mähkmetele :) Lisaks muidugi väga palju õhuvanne ja korralikult õhku läbilaskvad mähkmed, mida tuleb tihedalt vahetada.
Looduspere poest leiab mitmeid tooteid punetuse raviks (siidi- ja villamähe, ravivill, pihustiga teepuuõli).
SIIT leiad nimekirja kreemidest, mis on tunnistatud sobivaks või mitte sobivaks riidest mähkmetega kasutamiseks. Enamikku neist küll Eestist ei leia aga Sudocrem on kirjas.

Punetus ei teki kunagi niisama - et seda ennetada ja korralikult ravida peab selgeks tegema, millest punetus on tingitud (toit, mähe, pesupulber jne).

Kommentaare ei ole: