laupäev, 7. mai 2011

Palavikus lapse mähkimine

Kui laps on palavikus siis kõige suuremateks muredeks on, et laps saaks piisavalt vedelikku, sest kõrge kehatemperatuuri pärast ta higistab, ning et ta üle ei kuumeneks. Maadlesime meiegi nädala alguses palavikuga :( Kuna palavik ei olnud kõrge ja ise ma ei poolda ka koheselt ravimite kasutamist, siis ei tahtnud poisile Paracetamoli küünalt panna. Otsisin internetist abi ja leidsin (minu arust) kaks väga asjaliku lehekülje, kus räägitakse lapsel palaviku alandamisest rohtudeta.
http://www.kodutohter.ee/arhiiv/0104/main3.html ja http://www.perearstike.ee/Lapse_palavik.htm
Kõige tähtsam, eriti pabermähkmetes lapsega, on lapsel mähkme alt ära võtmine. Pabermähe ei hinga ja seetõttu ei saa lapse nahk jahtuda. Teiseks on lapsele leiga joogi andmine. Mina tegin poisile kummeli teed, mida ta hea meelega jõi. Viina-vee seguga hõõrumise ka natukene enne ööund.
Linuli-Lanuli villapüksid
Riidest mähkmed on muidugi hingavad kuid palaviku ajal võiks valida kõige hingavama variandi või siis lasta lapsel üldse ilma olla. Meie kasutasime enamjaolt mähkmeta varianti. Poiss oli põhimõtteliselt 2 päeva ja nende vahelise öö mähkmeta. Mis ei tähenda, et ta palja pepuga oli vaid, et tal olid jalas aluspüksid ja nende peal pikad püksid.
Vahepeal panin talle alla puuvillase taskumähkme, mille taskusse panin marli ning paar korda panin aluspükste sisse marli. Osa ööst magas ta Lottiese froteest mähkmepükstega, mille sees oli veel Hipsiku paksem rätik. Alguses panin viimasele peale veel Linuli-Lanuli villapüksid aga võtsin need varsti ära. Kuigi villapüksid on kõige hingavamad mähkmekatted, tahtsin et saaksin poisil lihtsamalt mähkme alt ära võtta. Pärast selle märgumist magas ta mähkmeta. Selle jaoks olingi pannud voodisse lambanaha, mille peale lina. Aga nagu ikka - keeras poiss end mulle lähemale ja pissis minu küljealuse märjaks :D
Kõigile lastele meeldib olla mähkmeta. Usun, et eriti mõnus on kui saab mähkmeta olla palaviku ajal, siis kui on niigi vilets olemine.

Kommentaare ei ole: